Целодневното обучение в училищата тръгва идната есен

Целодневното обучение в училищата тръгва идната есен

Първите стъпки към преминаването към целодневна форма на обучение ще бъдат направени през 2010 година, обяви в четвъртък зам.-министърът на образованието Милка Коджабашиева. Тя съобщи, че в бюджета са предвидени средства за целодневната организация на учебния процес, която да започне поетапно от първи клас.

В момента министерството заедно с регионалните инспекторати по образованието и с Националното сдружение на общините прави изследване, за да се установи какъв капацитет имат училищата в страната - като материална база, сграден фонд и човешки ресурси, за да може да започне целодневното обучение в училище.

На базата на това изследване ще се проучи и какви допълнителни дейности са необходими, за да може да бъде реализирано целодневното обучение и в по-големите градове, каза Коджабашиева. По думите ѝ, в тези градове може да възникне проблем, тъй като в училищата там се учи на две смени.

Министърът на образованието Сергей Игнатов пък съобщи, че за 2010 г. средствата за кариерно развитие са 46 млн. лева, за квалификацията на учителите и директорите са предвидени 1.9 млн. лева, както и 42.6 млн. лева за системата за диференцираното заплащане

От просветното министерство представиха в четвъртък проучване, според което учителите у нас отделят съвсем малко време за справяне с дисциплината в час и много повече за реално преподаване. Около на 50 на сто от българските учители заявяват, че използват над 90 на сто от учебния час за реално преподаване и учене, а само 5-6 на сто за подобряване на дисциплината в клас.

Международното изследване за преподаване и учене TALIS обхващат 24 страни, като 16 от тях са от ЕС. Според резултатите, средно за страните, участвали в изследването, между 70 и 90 на сто от учебния час се използва за преподаване и учене. Между 5 и 17 на сто от времето се отделя за административни дейности, а между 8 и 18 на сто - за въдворяване на ред в клас.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?