Целодневното училище и задължителната забавачка тънат в неясноти

Целодневното училище и задължителната забавачка тънат в неясноти
Въпреки че през есента трябва да бъде въведено целодневно обучение за първокласниците в цялата страна, а петгодишните задължително да бъдат обхванати в групи за предучилищна подготовка в детските градини, Министерството на образованието младежта и науката (МОМН) все още не е наясно как ще организира този процес.

Ресорният зам.-министър Милка Коджабашиева обясни, че все още не е готов обобщен анализ на материалната база в детските градини в страната, за да се създаде организация по обхвата на петгодишните. Към момента е ясно, че има 11 000 свободни места, но в големите градове и най-вече София и Варна отсега са знае, че ще има недостиг. Въпреки това от министерството твърдят, че дори в тези два града задължителната предучилищна подготовка на петгодишните ще започне през есента.

Тази теза се поддържа и от доскорошния министър и настоящ кмет на София Йорданка Фандъкова, която преди дни посочи, че въпреки недостига на места, столицата се готви за въвеждането на обучение за петгодишните. Програмата минимум на общината за тази година е разкриването на нови 2 000 места в детските градини.

Предучилищната за петгодишните ще се поема от държавата

"Възможно е обхватът да не е 100% на местата, където изпитваме трудности", обясни Коджабашиева. Зам.-министърът каза, че се води разговор с Асоциацията на частните училища за евентуално партньорство. Предучилищната подготовка на петгодишните се финансира от държавата и тя няма да оскъпява таксите за детска градина на общините.

Коджабашиева каза още, че на места е възможно подготвителните групи да бъдат организирани не в детските градини, а в училищата.

В същото време недостиг на места се очертава и в училищната база, тъй като от есента първокласниците ще бъдат обхванати в целодневна форма на обучение. И тук от министерството все още не са наясно с пълната картина, но проблем се очертава отново в големите градове. И тук има някои неизвестни като това до колко часа ще бъдат държани децата в училище.

Обучението с обед, разходки и галерии

"Родителите сигурно ще искат обвързване на края на обучението с края на работния ден, но е много трудно децата да бъдат държани от 8 часа до 18 часа. Трябва да се помисли за осигуряването на обед, отдих, възможно е да се организират разходки и посещения на галерии и музеи, но това тепърва ще се решава“, обясни Коджабашиева.

Макар идеята на целодневното обучение да е със задължителен характер, от министерството дадоха да се разбере, че не могат да задължат родителите да дават децата си в тази форма. "Ако родителите имат възможност да взимат децата си на обед и да им помагат в подготовката на домашните, ние ще се съобразим. Не можем да се противопоставяме на семейството", каза тя.

Главният секретар на министерството Красимир Вълчев съобщи, че през тази година програмата за топло мляко и закуска на учениците ще бъде насочена само към тези ученици, които посещават училището заради нея.

По думите му става въпрос за 6%-7% от децата, които попадат в уязвими социални групи. През тази година за целта са отделени 20 млн. лева и училищата, които преценят, че имат интерес към програмата, ще кандидатстват за средства. Средствата за безплатните закуски ще се получат в училищата в края на февруари или в началото на март.

Споделяне

Още по темата

Още от България