Целта на ЕК е тази година да бъде възстановено нормалното действие на Шенген

Франс Тимерманс

Европейската комисия очаква през тази година нормалното действие на Шенгенското пространство да бъде възобновено. Това заяви на пресконференция заместник-председателят на Европейската комисия Франс Тимерманс, цитиран в кореспонденция на БТА от Брюксел, след първото за годината заседание на еврокомисарите.

Той призова държавите в ЕС да направят повече за постигането на общите цели в областта на миграцията и разпределението на бежанците. По неговите думи до края на годината ЕК ще предложи нова схема за разселването на бежанците, както и начини за пресичането на дейността на каналджиите. Предвиждат се също промени в регламента от Дъблин, който вече се оценява като неприложим.

По повод посещението си в Анкара по-рано тази седмица Тимерманс изрази подкрепа за намерението на турските власти да въведат входни визи за сирийските граждани. Той подкрепи също идеята на Турция да въведе трудови визи за сирийците, като по този начин се предостави стимул те да не се отправят към Европа.

Тимерманс съобщи, че днес ЕК е предоставила 1,36 милиона евро на Гърция за осигуряването на допълнителни машини за снемането на пръстови отпечатъци на мигрантите, влизащи в ЕС. ЕК е на мнение, че е необходимо ускоряване на работата по експулсирането на онези мигранти, които нямат право да получат статут на международна закрила.

Комисията тази година ще направи предложения за въвеждането на канали за законна имиграция. Еврокомисарите са изразили надеждата Европейският парламент и Съветът на ЕС бързо да приключат преговорите около приемането на предложението за обособяването на европейска гранична охрана.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?