Целта на ЕС е до 2030 г. да съкрати емисиите си на парникови газове с 55%

Целта на ЕС е до 2030 г. да съкрати емисиите си на парникови газове с 55%

Лидерите на двайсет и седемте страни членки на ЕС одобриха предложението на Европейската комисия и поеха ангажимент да намалят до 2030 г. с не по-малко от 55 процента емисиите си на парникови газове в сравнение с нивата от 1990 г.

Решението бе взето по време на завършилата в петък двудневна среща на Европейския съвет в Брюксел.

В заключителния документ от срещата се посочва, че целта на постигнатата договореност е да се изпълният целите на Парижкото споразумение за климата.

Европейският съвет потвърди "амбициозното предложение" на ЕК и това "разчиства пътя пред нас към климатична неутралност до 2050 година", написа в Туитър председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен.

През март тази година ЕК представи проект на Закон за климата, който трябва да направи ЕС климатично неутрален до 2050 година, тоест, негативното въздействие върху климата на парникови газове, изпускани от промишлените предприятия, да бъде напълно компенсирано за сметка на засаждане на гори и използване на "зелени" технологии. Законът стана част от т.нар. зелена сделка, в рамките на която ЕС планира да приеме редица икономически и социални мерки, като отказ от петрола, въглищата и природния газ в енергетиката и преход към възобновяеми източници на енергия.

Споделяне

Още от Европа

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?