Целта на израелската атака в Сирия е била унищожаване на иранско оръжие

Израелските въздушни удари в сирийската столица Дамаск са имали за цел да унищожат тактически ракети Фатех-110, които Иран е планирал да достави на ливанската групировка Хизбула, предаде в неделя "РИА Новости", позовавайки се на неназовани източници от западните разузнавателни служби.

Сирийската държавна телевизия пък съобщи, че израелски ракети са поразили военен изследователски център в предградие на столицата, предаде Ройтерс. Подобна атака от Израел бе извършена и през януари.

Ден по-рано израелски представител потвърди, че страната му е нанесла въздушен удар по сирийска територия срещу конвой с ракети, предназначени за шиитската ливанска групировка Хизбула. 

По неофициални данни атаката е била извършена от израелски самолети, летящи в ливанското небе, т.е. без да се навлиза в сирийското въздушно пространство.

"Новата израелска атака е опит да се повдигне духа на терористичните групировки, които отслабват от ударите на нашата достойна армия", съобщи Сирийската държавна телевизия. Израел реагира с традиционния за такива случаи отговор: "Не коментираме подобни съобщения".

В интернет през последните няколко часа бяха разпространени кадри от нощни експлозии, за които се твърди, че са от военния център край Дамаск. Израелската преса цитира западен разузнавателен източник, според който в неделя вероятно отново са атакувани ракети, пътуващи от Иран към "Хизбула".

Споделяне

Още по темата

Още от Свят