Целта на междукорейската среща на върха в Пхенян ще бъде сключване на мирен договор

Целта на междукорейската среща на върха в Пхенян ще бъде сключване на мирен договор

Южнокорейският президент Мун Дже-ин заяви, че предстоящата междукорейска среща на върха другия месец ще е повод за "смела инициатива" с оглед официално да бъде сложен край на Корейската война, предаде Франс прес.

В понеделник Северът и Югът се договориха за нова среща между Мун и севернокорейския ръководител Ким Чен-ун - третата по рода си от началото на годината.

След две години нарастващо напрежение, предизвикано от ядрената и балистичната програма на КНДР, на полуострова бе усетено забележително разведряване, отбелязва Франс прес.
Визитата на Мун в Пхенян ще е първата на южнокорейски президент в севернокорейската столица от 2007 г.

Двамата лидери ще предприемат "смела инициатива с оглед да обявят края на войната и мирен договор", заяви Мун на церемония по случай 73-ата годишнина от освобождението на Корея от японската колониална окупация през 1945 г.

Корейската война приключи през 1953 г. с примирие, но не и с мирен договор, поради което Северът и Югът формално все още са във война. Подписването на мирен договор бе сред целите, набелязани в Декларацията от Панминчжон, подписана от лидерите на двете страни през април.

На 12 юни последва историческата среща в Сингапур между президента на САЩ Доналд Тръмп и Ким Чен-ун, на която севернокорейският ръководител потвърди ангажимента да работи за "пълна денуклеаризация на Корейския полуостров" - обща декларация за намерения, несъпроводена с график, нито подробности, далечна от "цялостната, проверима и необратима" денуклеаризация, за каквато настояват Съединените щати, отбелязва Франс прес.

Вчера Държавният департамент на САЩ посочи, че Вашингтон подкрепя идеята за "мирен режим", но главната му цел все пак е да бъдат закрити ядрената и балистичната програма на Севера.

Китай приветства предстоящата нова междукорейска среща на върха и отбеляза, че дискусиите ще съдействат за денуклеаризацията на Корейския полуостров.

Споделяне

Още от Свят

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?