Бивш съветник на руския президент:

Целта на Путин е Киев и цяла Украйна

Андрей Иларионов

Според бившия икономически съветник на руския президент Владимир Путин Андрей Иларионов "целта на Путин е Киев и цяла Украйна", а сегашните действия на Москва по отношение на Украйна са "резултат от превръщането на Русия от полусвободна страна, каквато беше тя през 2002 г., в пълна автокрация днес".

"Нейната външна политика е доста агресивна. Русия възприе едно ревизионистично, реваншистко поведение, чиято цел е прекрояване на границите в Европа. Това не е шега, а официална политика на правителството", казва Иларионов в интервю за австрийският в. "Пресе".

Иларионов, който беше икономически съветник на Путин, когато Русия стана пълноправен член на Г-8 през 2002 г., подкрепя идеята за изключване на страната от групата на осемте водещи индустриализирани държави.

"Учредителните документи на Г-8 дават ясно да се разбере, че членове могат да бъдат само правови, демократични държави с разделение на властите. От 2004 г. Русия вече не е дори полудемократична, а е напълно авторитарна. А от международна гледна точка след неправомерното нахлуване в Грузия през 2008 г. тя е загубила правото си на член на Г-8", казва той.

Според него обаче евентуално изключване на Русия от Г-8 не притеснява Путин в момента.

"През 2006 г. то би имало поне ограничено въздействие върху неговото поведение. Днес това няма значение", заявява Иларионов в интервюто си пред "Пресе", цитирано от БТА.

По думите му сегашната ситуация не е криза, която засяга само Крим или Украйна, а е "криза, която може да доведе до пълномащабна война".

"Присъединяването на Крим на практика беше осъществено. То ще бъде одобрено от руската Дума и Съвета на федерацията най-късно на 21 март. Освен това е подготвено настъпление и към самия Киев. Целта на Путин е Киев и цяла Украйна. Сега той иска да изгради сухопътен коридор от Крим към Приднестровието, където вече от доста време управляват бивши офицери от КГБ, съответно ФСС. Целта е да бъде отрязан достъпа на Украйна до Черно море. А тъй като нито президентът (на САЩ Барак) Обама, нито европейците са готови да предприемат истински мерки в тази връзка, е само въпрос на време това да бъде осъществено", казва Иларионов, според когото Путин от една година планира нападение срещу Украйна.

Бившият президентски съветник смята, че налагането на финансови санкции на руски правителствени служители би било твърде недостатъчна и закъсняла мярка.

"Какво спря нахлуването на Русия в Грузия през 2008 г.? Решението на президента Буш да разположи американски военновъздушни подразделения в Турция и Румъния и да изпрати бойни кораби в Черно море. Когато руските тайни служби научиха за сериозно придвижване на американски войски към Грузия, Медведев и Путин разпоредиха настъплението да спре - на 60 км от Тбилиси. Днес никой не иска да направи подобно нещо. Самият аз не искам това. Но не виждам друг начин за спиране на агресията и окупацията и за предотвратяване на превръщането на тази криза в общоевропейска криза с гарантирано въвличане на съседните страни, държавите от НАТО и САЩ", казва Иларионов.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Защо се стигна до хаоса с ваксинирането срещу Covid?