Публикувано от "Уикилийкс":

Цената да бъдеш Троянският кон на Русия

Цената да бъдеш Троянският кон на Русия

България е "троянски кон" на Русия в Европейския съюз. Отношенията между Русия и България може понякога да са студени, но те винаги ще останат славянски братя в крайна сметка. Това е споделил през юли 2010 г. шефът на информационната служба на "Газпром" пред анализатор на американската частна разузнавателна кантора СТРАТФОР (STRATFOR), пише сайтът Бивол в петък.

Източникът има "картонче" с код RU106, но американците се отнасят предпазливо към неговата информация. Те ѝ дават средно ниво на достоверност като не изключват възможността за дезинформация.

 

В същия доклад се анализира промяната на отношението към руските проекти "Бургас-Александруполис" и "Южен Поток" след идването на власт на правителството на Бойко Борисов. Според човека на "Газпром" причините за охлаждането на отношенията са две. Първата е, че България е най-силно засегнатата страна от спирането на газа през 2009 г. Втората е, че "добрият малък брат" Станишев, роден в Украйна и говорещ перфектен руски език, вече не е на власт, а Борисов не е толкова заинтересуван от Русия като "голям брат".

 

В резултат България се отдръпва от "Православната тръба", както в "Газпром" наричали "Бургас-Александропулис", защото преминава през територията на три православни страни: Русия, България и Гърция. Освен това София прекратява проекта "Белене" (по финансови причини, и заради нежеланието АЕЦ да бъде руска собственост) и преразглежда условията по "Южен Поток".

 

Последният проект обаче има бъдеще, защото българите не искат да изгорят всички мостове в Русия, притесняват се, че тя може да се обърне към Румъния, а освен това "Южен поток" може да бъде използван като аргумент в преговорите за сваляне на цената на газа, става ясно от документите на кантората.

 

Колко струва газа за "троянския кон"?

 

В кореспонденцията са дадени конкретни сведения за цената, на която България получава природен газ - $576 за хиляда куб. м. При отстраняване на посредниците в бъдещите преговори, цената ще падне на $339 за хиляда куб. м, казал човекът от "Газпром".

 

В друг мейл до анализаторите на СТРАТФОР , изпратен през август 2010, отговарящата за региона Лорен Голдрич обръща внимание, че парите от посредниците се връщат в Русия.

 

"Например, Русия продава на Унгария, Словакия и България природен газ на цени от $350 до $450 за хиляда кубически метра. Посредниците ги продават на индустрията, правителството и местните потребители на цени от $450 до $600 за хил. куб. м. Тези пари отиват директно при руското правителство и "Газпром". Тези пари не се отчитат, но са част от голям източник на приходи, за които никой не знае", пише Голдрич, като се позовава на данни от говорител на "Газпром", с код RU105.

 

Анализирайки това, нейният колега Майкъл Уилсън прави следното откритие: "СТРАТФОР наблюдаваше как "Газпром" изкупува голям брой газови компании посредници в Европа, но не смяташе това за важно, защото те са посредници и не притежават своя инфраструктура. Но изглежда, че това има значение, защото те не само вдигат местните цени, но също и създават голям приход за руската държава."

 

Непрозрачното ценообразуване на газа чрез посредници всъщност е добре известен проблем в България и в Европа много преди "разузнавачите" на СТРАТФОР да го идентифицират като значим феномен.

 

Под въпрос са също данните за цените на синьото гориво и маржовете на посредниците. Конкретно за България съобщената разлика за посредниците е направо стряскаща: $236 на хил. куб. м., или близо 40% от крайната цена от $576.

 

Договорите за цените на руския газ не са публични, но според публикации в специализирания печат маржовете за посредниците са значително по-ниски. От кореспонденцията на СТРАТФОР не става ясно дали въпросните цифри са "дезинформация" от източника в "Газпром" или става дума за погрешна интерпретация на анализаторите от Тексас.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес