Цената на акциите на ПИБ падна до около 1.80 лв.

Снимка: Архив

Цената на акциите на Първа инвестиционна банка (FiBank) падна до около 1.80 лв. за една акция, сочат данните за търговията на Българската фондова борса.

Това е по-ниско ниво дори и от цената (около 2.50 лв.), на която се търгуваха книжата в началото на лятото, когато държавата закупи 18.3% дял в банката срещу 140 млн. лв. с аргумента, че това е последното условие за допускането на България до Банковия съюз на ЕС и чакалнята на еврозоната. При трансакцията държавата плати по 5 лв. за акция, тоест двойно повече от пазарната цена.

Заради съмнения, че сделката е била неизгодна за бюджета, парламентът сформира временна комисия, която да установи фактите и обстоятелствата около нея.

От обясненията на засегнатите институции при изслушванията обаче стана ясно, че цената от 5 лв. дори е била подценена и едва ли не държавата е купила пакета от акции "на промоция".

Аргументите в полза на тази теза бяха няколко. Първо, цената на акциите на ПИБ на борсата изобщо не е индикатор за тяхната стойност, защото обемите на българския фондов пазар са твърде ниски.

Второ, по закон публичните компании не могат да обявяват цена на акциите под балансовата им стойност, която за книжата на ПИБ е изчислена на 8.87 лв. за брой. Именно затова първоначалното официално предложение на ПИБ от декември 2019 г. бе за 8 лв. за акция. При одобряването на проспекта обаче КФН се намеси два пъти и в крайна сметка бе утвърдена цена от 5 лв. Така излиза, че държавата е получила сериозна "отбивка" от цената.

След сделката с държавата борсовата цена постепенно започна да пада и в последно време държи нива около 1.80 лв.

През ноември пък заради негативните ефекти от пандемията от Covid-19 ПИБ се сдоби с рейтинг B от Fitch, което е пет нива под границата за инвестиционен клас и седем под рейтинга на България. "Това е и най-ниската оценка сред следените от агенцията български банки, като перспективата по нея е отрицателна", съобщи в. "Капитал".

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?