Цената на бензина няма да стигне 2 лв. до два месеца

В близките два месеца цената на бензина няма да се повиши до 2 лв. за литър, прогнозира в понеделник Христо Тончев, заместник - директор на "Продажби на дребно" в "Лукойл - България".

На семинар за пазара на нефтопродуктите Лазар Петков от бургаската рафинерия съобщи, че Лукойл може да пусне на българския пазар бензин с октаново число над сто, както направиха вече OMV и Шел. Той добави, цитиран от БТА, че стойността на производството на този бензин ще е само четири стотинки над себестойността на А-98 Н.

Петков допълни, че за постигане на европейските екологични стандарти и модернизиране на производството бургаската рафинерия е инвестирала 500 млн. долара и предстои да инвестира още 1 милиард в близките години.

От догодина Лукойл предвижда да въведе плащане на горивото чрез кратко съобщение по мобилен телефон, каза още Христо Тончев.

Според прогнози на компанията, тази година в България ще бъдат продадени 1.420 млн. т. моторни горива, като само половината от тях се продават от големите вериги бензиностанции. От 2300 бензиностанции в страната, едва малко над една четвърт са на големите вериги.

Тончев прогнозира, че продажбите на горива ще се увеличават с 4-5 % годишно.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?