Цената на черешите се надува 2-3 пъти от изкупвателния пункт до пазара

Цената на черешите се надува 2-3 пъти от изкупвателния пункт до пазара

При 60 ст. за кг череши започна изкупната кампания в Кюстендилско, предаде във вторник БТА. Тази цена се дава от италианските фирми, които имат пълен монопол на изкупвателните пунктове. През 2011 г. стартовата цена за изкупуване на черешите беше 50 ст. за килограм, като в края на сезона стигна 90 стотинки.

Реколтата в Кюстендил е слаба, като причината за това е лошото време - обилните дъждове, които водят до скапване на плода. Редица дръвчета пък измръзнаха след като рекордните температури през април бяха последвани от рязко застудяване в началото на май.

Кюстендилските череши, които се предават на пунктовете на италианците, е с лошо качество. Хубавите череши, които стават за пазар се продават на дребни софийски прекупвачи на цени от 1.20 лв. до 1.50 лв. за килограм.  Те ги продават на търговците на магазините в столицата на цена от 2 до 2.50 лв., които пък ги пускат на крайния потребител по 4 - 5 лв. за килограм.

В Пловдив кампанията по изкупуване на черешите е започнала от 1 лв. за килограм, твърдят прекупвачи. В Пловидв обаче италианците, чиято основна база е в Катуница, нямат мопол. Череши на едро изкупуват и бългаски собственици на големи фабрики.

Изкупуването на череши върви слабо, защото плодовете все още не са узрели.

Началото на черешовата кампания в Кюстендил ще започне от 1 юни.

Споделяне

Още от Бизнес