Цената на един барел петрол превиши 28 долара

Цената на барел петрол в Лондон е 28,3 долара, след като генералният секретар на Организацията на страните-износителки на петрол (ОПЕК) Алваро Силва заяви вчера, че единадесетте членки на картела ще пристъпят към "съответно действие" след извънредната си среща, насрочена за 11 юни в Катар, съобщи испанското електронно издание 5Диас.

В Ню Йорк в края на търговията в петък цената на петрола бе 31 долара, а това не се бе случвало от март т.г., когато започна съюзническата офанзива в Ирак, докато петролът сорт Брент в Лондон се продаваше за 27,80 долара за барел.

ОПЕК прави оценка тази седмица в Доха на влиянието върху световния петролен пазар, което оказва завръщането на Ирак, и се надява да получи подкрепата на останалите производители, за да не се допусне евентуално рязко понижение на цените.

Според анализаторите изпълнените с напрежение спекулации за бъдещото развитие на цените на петрола, които разтърсиха пазара преди и по време на войната в Ирак, сега са отстъпили място на един по-предпазлив подход, така че прогнозите не се сбъднаха: нито петролът превиши 40 долара за барел в началото на войната, нито пък поевтиня след края на конфликта, както прогнозираха мнозина, отбелязва 5Диас.

По БТА

Още от Бизнес

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?