Цената на едро на австралийското говеждо месо в Япония се повиши с 40 процента

Заради опасенията от нови случаи на болестта "луда крава" в САЩ цената на едро на австралийското говеждо месо в Япония поскъпна с 40 процента до 950 йени за килограм, предаде АП.

В същото време според данни на японския търговски център за месо цената на американското говеждо месо рязко се е понижила след забраната, обявена на 24 декември миналата година за внос от САЩ на говеждо.

Причина за тази мярка бе първият случай на болестта "луда крава", регистриран в САЩ малко преди тази дата. Токио е отхвърлило молбата на Вашингтон да преразгледа забраната за внос на американско говеждо месо.

Япония, която е купила американско говеждо месо на стойност над 1 милиард долара през миналата година, е сред страните, които спряха вноса след обявените положителни резултати от теста за установяване на болестта "луда крава" в САЩ.

Австралия, Канада, Уругвай и Чили могат, ако това се наложи, да заместят САЩ като главен износител на месо за Мексико, в случай че временна забрана за доставки продължи за неопределено време, съобщи късно снощи пред журналисти директорът на Националната служба по здравеопазване и качество на селскостопанската продукция на Мексико Хавиер Трухильо, цитиран от ИТАР-ТАСС.

САЩ осигуряваха до 24 декември 2003 г. 70 процента от говеждото месо, което се консумира в Мексико.

По БТА

Споделяне

Още от Бизнес

Колко време давате на новия парламент?