Цената на газа надолу с 14 %, на парното – с 6-10%

Цената на газа надолу с 14 %, на парното – с 6-10%
Природният газ може да поевтинее с 14 на сто от април, а топлоенергията съответно с 6-10 процента, прогнозира във вторник председателят на държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Константин Шушулов.

Намерението за сваляне на цената на синьото гориво е повече от внесеното от “Булгаргаз“ заявление за одобрение на цена по-ниска с 10.53 на сто за второто тримесечие на 2009 г. в сравнение с първото. Планираното от регулатора по-голямо намаление идва от три процентната печалба на “Булгаргаз“, която ДКЕВР договаря да отпадне, обясни Шушулов.

При подобно поевтиняване на природния газ отражението за цените на топлофикациите ще е между 6 и 10 на сто спрямо януарските цени. Колко ще струва централното отопление ще зависи и от това с колко ще бъде намалена цената на електрическата енергия, произведена от когенерации, обясни Шушулов.

Сметките на софиянци обаче ще зависи от министъра на икономиката и енергетиката Петър Димитров, който е принципал на държавната “Топлофикация-София“ и който нареди да отпадне със задна дата разрешеното пределно увеличение на цената на топлоенергията. Така сега столичното парно изчислява февруарските сметки на цените от 1 юли 2008 г. и ще възстанови надвзетите суми още този месец, обеща Димитров във вторник. Ревизията на сметките, които са скочили над 150 процента в сравнение с фактурите от януари 2008 г., обаче вървят прекалено бавно заради ограничените технически възможности за проверка на топломерите в тези жилища, обясни министърът.

Шефът на ДКЕВР съобщи още, че комисията смята да увеличи срока за връщане на едномесечното отчитане на електромерите в Западна България, тъй като е очевидно, че снабдителят ЧЕЗ няма да може да спази сега постановения срок – 31 март 2009 г. Компанията обаче ще бъде санкционирана заради това, че не се е съобразила с решението на регулатора. Според закона за енергетиката глобата варира от 20 хил. до 1 млн. лв.

Не е ясен обаче новият срок за премахване на тримесечното засичане на консумацията на електроенергия, както и дали с него ще се съобрази ЧЕЗ, която явно демонстрира, че не смята да се откаже от по-рядкото отчитане на електромерите.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес