Цената на газа обръща тренда – от октомври с 4 на сто нагоре

Цената на газа обръща тренда – от октомври с 4 на сто нагоре

Цената на природния газ обръща досегашния тренд в посока надолу и от октомври 2009 г. прогнозите са за повишение с 4.33 на сто до 380.84 лв. за хиляда куб. м без ДДС. Това съобщиха във вторник от “Българския енергиен холдинг“ (БЕХ), чието дъщерно дружество “Булгаргаз“ съгласно закона за енергетиката е длъжно да публикува намерението си за промяна на тарифите месец преди внасянето им за одобрение в Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР).

Така очакванията на държавното дружество са за формиране на цена с 15.81 лв. по-висока от досегашната, което е повече от предишни изчисления на “Булгаргаз“.

При финалното обсъждане на цената за третото тримесечие на синьото гориво шефът на газовата компания Димитър Гогов прогнозира ръст от 2-3 процента в тарифите заради възстановяването на ръста на цените на петрола на световните пазари. През последните месеци обаче това става с по-бърз от очаквания темп.

В същото време обаче последните изчисления са с около 44 лв. по-ниски от направената през март 2009 г. прогноза, предоставена в ДКЕВР за подготовка на новия регулаторен период за енергийните дружества ползващи природен газ, посочиха от БЕХ.

Това обаче отново не е окончателното предложение на “Булгаргаз“ ЕАД за цената на природния газ за последното тримесечие на 2009 г. То ще бъде оповестено непосредствено преди внасяне на предложението в ДКЕВР на 10.09.2009 г., като бъдат отчетени настъпилите към този момент промени в ценообразуващите фактори.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?