Цената на газа се повишава с компромисни 9.87 на сто

Цената на газа се повишава с компромисни 9.87 на сто

След споровете с "Булгаргаз" по повишенинето на цената на газа от януари 2008 г. и заплахата за врътване на кранчето на синьото гориво, Държавната комисия за енергийно и водно регулиране склони цената на суровината да се увеличи с 9.87 на сто. Окончателното решениеза тарифата бе взето в четвъртък, след като държавната газова компания първоначално прогнозираше поскъпване с над 33 на сто, после изчисли цена с 25.46на сто, а вчера свали мизата с увеличението до 11 на сто.

Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) пък цената на газа да се промени със 7.95 на сто нагоре на всяко тримесечие от 2008 г., което срещна съпротивата на обществения доставчик.

Така цената на синьото гориво от 1 януари ще бъде 365,64 лв. за 1000 куб. м. без ДДС. Корекцията е с 33.34 лв. (9,87%) върху прилаганата в момента от "Булгаргаз" цена на синьото гориво, която е 332.30 лв. за 1000 куб. м. без ДДС, съобщиха от енергийнния регулатор.

Решението е взето след обсъждане в Консултативния съвет за тристранно сътрудничество и следвчерашния спор е направен допълнителен обстоен анализ на данните за покачването на курса на щатския долар, увеличената цена на алтернативните горива на международните пазари и тендерцията за ръст в потреблението на природен газ през зимния период.

"ДКЕВР взе едно много важно, балансирано и социално отговорно решение. Въпреки промяната в цената на природния газ от първоначално предложената от нас схема, цените на топлинната енергия през зимния отоплителен сезон няма да бъдат променяни. Същевременно, промяната на цената на природния газ с един и същи процент през първото полугодие, ще позволи на индустриалните предприятия да прецизират своите разходи, а "Булгаргаз" ЕАД да получи необходимите финасови средства за осъществяване на своята лицензионна дейност”, заяви проф. Константин Шушулов, председател на ДКЕВР.

Споделяне

Още от Бизнес

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?