Цената на газа слиза надолу с 6% от октомври

Цената на газа слиза надолу с 6% от октомври

След година на поскъпване на природния газ в България, от октомври 2017  г. се очаква поевтиняването му с 6 на сто, сочат прогнози на държавния газов доставчик "Булгаргаз", обявени в петък.

Дружеството е длъжно месец преди да внесе за одобрение в енергийния регулатор на цената си за съответното тримесечие. Сегашните разчети показват, че цената през четвъртото тримесечие на годината трябва да е  347.99 лв. за 1000 куб. м без пренос, акциз и ДДС. Това е с 22.22 лв. по-малко от прилаганата в момента цена, която бе повишена през юли с малко под 2 процента. Преди това през април обаче имаше близо 30-процентно поскъпване на синьото гориво, а през януари 2017  г. и октомври 2016 г. промяната на цената също беше нагоре, макар и с немного.

Окончателното предложение на “Булгаргаз“ за утвърждаване цената на природния газ за четвъртото тримесечие на годината ще бъде внесено в Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) на 8 септември.

Обявеното сега намаление на тарифата на внасяния у нас руски природен газ съвпада с очакването на шефа на КЕВР Иван Иванов, че преди началото на отоплителния сезон ще има спад на цената заради поевтинелия петрол на световните пазари. Стойността на суровината се изчислява от "Газпром" по формула, която взема борсовата цена на петрола за последните девет месеца.

Тогава Иванов коментира, че ако има поевтиняване на природния газ с повече от 5 процента, това ще се отрази и в цените на топлофикационните дружества, които за последно дърпнаха нагоре през април.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?