Цената на ІІІ и ІV блок не е сравнима с цената на еврочленството

Цената на ІІІ и ІV блок не е сравнима с цената на еврочленството

Трябва да се сложи точка на спекулациите със спасяването от затваряне на ІІІ и ІV блок на АЕЦ “Козлодуй”, заяви енергийният министър Мирослав Севлиевски във вторник при представянето на заложените параметри  в областта на енергетиката в договора с Европейския съюз, който България ще парафира на 25 април. В документа страната ни поема ангажимент да спре и изведе от експлоатация двата ВВЕР-440 до края на 2006 г.

България е водила преговорния процес с Европейската комисия, допускайки политически грешки в миналото, които после се е правило опити да се компенсират със силна позиция, но вече е късно за промяна на позициите, заяви Севлиевски. Правенето на изявления, че след подписването на договора с ЕС ще се започне предоговаряне на позиции, води до подронване на репутацията на държавата ни, заяви той. Това са предизборни изявления, смята министърът.

Думите на евродепутатите, които посетиха АЕЦ “Козлодуй” преди дни, само потвърдиха нашето становище за надеждността на централата и за вероятността от появата на производствен дефицит на електроенергия в региона на Югоизточна Европа. Но днес най-важно е, че страната ни стане член на Европейския съюз и че българската енергетика е дала своя принос за това. В никакъв случай не може да се сравнява цената на двете ядрени мощности с цената на достъпа ни до европейския енергиен пазар, коментира енергийният министър.

По думите му, винаги при отрицателни прогнози за енергийния баланс в региона, в който България в момента е лидер в търговията с електроенергия, е възможно ЕК да преосмисли позицията си и спрените мощности отново да бъдат въведени в експлоатация. Но това са само хипотези, които отново навлизат в полето на спекулациите, заяви Севлиевски.

550 млн. евро над финансовата рамка на договора ще получи България като компенсация за затворените малки блокове. Тези пари са предназначени за мерки, свързани с извеждането от експлоатация на реакторите, както и за използване на възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) и за повишеване на енергийната ефективност в страната, каза Владимир Старирадев, директор на Дирекция “Европейска интеграция” в министерството на енергетиката е енергийните ресурси.

В преговорните позиции са записани 210 млн. евро като компенсация за четирите мощности, защото 200 млн. евро са изразходвани предварително за І и ІІ блок, които бяха изведени от енергийната система на България на 31 декември 2002 г. 350 млн. евро са договорени след независимата експертна проверка в АЕЦ “Козлодуй”, назначена от Еврокомисията. 140 млн. евро от тази сума са предвидени за изразходване в периода 2004 - края на 2006 г., а останалите пари – за времето от 2007 до 2009 г., обясни Старирадев.

По думите му със затварянето на глава 14 – “Енергетика”, през ноември 2002 г. се е ускорило приключването на целия преговорен процес за страната ни и договарянето на финансовата рамка на договора. По-бързото затваряне на всички глави е довело да по-изгодна предпазна клауза за страната ни, допълни шефът на  “Европейска интеграция”. Така България е договорила при евентуална невъзможност да изпълнява договорените ангажименти, отлагането на присъединяването ѝ към ЕС с една година  да става при пълно единодушие на 25-те страни-членки на Евросъюза. Така една държава да не е съгласна – влизаме в уречения срок. Докато Румъния трябва да събере 2/3  от гласовете на членките, за да не забавят приема ѝ, посочи Старирадев.

Направени са постъпки точката за строежа на АЕЦ “Белене” да се обсъди от Министерския съвет в четвъртък, каза още Мирослав Севлиевски. Предложението на енергийното министерство е да се одобри изграждането на ядрена мощност до 2000 мегавата на площадката в Белене по леководородна технология. 

Споделяне

Още от Бизнес