Цената на магистрала "Люлин" ще е 185 млн. евро

Цената на магистрала "Люлин" ще е 185 млн. евро

В споразумението с турския изпълнител на магистрала "Люлин" ще бъде фиксирана цената 185 млн. евро, съобщи в четвъртък регионалният министър Росен Плевнелиев преди срещата си с ръководството на строителя на аутобана турския консорциум "Мапа Дженгиз". Това означава, че оскъпяването на проекта ще е 35%.

Турците претендираха за 210 млн. евро заради непредвидени допълнителни дейности при изграждането на 19-километровата магистрала, която ще свързва София с бъдещата магистрала "Струма". Договорът е за 137 млн. евро. От тях 111 млн. евро са от европейските фондове по програма ИСПА. Програмата изтича в края на годината, а магистралата е готова наполовина. Ако ЕК не се съгласи да увеличи срока за усвояване на парите, ще загубим европейското финансиране и ще довършваме пътя с пари от държавния бюджет. Ако строителството се забави след 2012 г., ще връщаме пари на Брюксел.

Параметрите, залегнали в проектоспоразумението, са изпратени за съгласуване в ЕК, за да се разбере дали те могат да бъдат приети от Брюксел като обективни разходи, допълни министърът.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес