Цената на месото надмина равнището отпреди кризата и ще поскъпва още

Цената на месото надмина равнището отпреди кризата и ще поскъпва още

Цената на месото надмина равнищата отпреди кризата, а тепърва се очаква да поскъпва още заради лошата реколта от царевица и слънчоглед. Като цяло цените на производител на селскостопанска продукция гонят пика от третото тримесечие на 2008 г., сочат данните на Националния статистически институт.

Най-голямо е увеличението на боба, ечемика и яйцата през второто тримесечие на годината спрямо същия период на 2011 г., показват още данните.

За една година индексът на цените на производител в селското стопанство е нараснал с 5.9% през второто тримесечие на 2012 г. Тенденцията за ръст на цените е възходяща второ поредно тримесечие.

Цените на производител в животновъдството са нараснали повече в сравнение с растениевъдството - съответно 3.9% срещу 8.6%.

За година най-много са се увеличили цените на яйцата (23.4%), следвани от фасула (22.9%) и ечемика (20.5%). Поскъпване има и на слънчогледа със 7.4%.

При живите животни са поскъпнали цените на едрия рогат добитък (19.2%), на свинете (6.6%), на овцете и козите (20%), както и на суровото мляко (5%).

Увеличените разходи за ток, материали и поддръжка на селскостопанската техника са основната причина за продължаващото поскъпване на храните при производителите.

Най-голямо е увеличението на цената на минералните торове (23.7%), следвана от фуражите (7.4%), тока и горивата (6.2%) и ветеринарно-медицинските продукти (4.9%).

След като смени няколко пъти мнението си последно земеделският министър Мирослав Найденов предупреди, че от септември се очаква нов скок на цените на основните храни като месо и мляко. Причината е слабата реколта от царевица и слънчоглед заради сушата. Това неминуемо ще доведе до поскъпване на фуражите.

В същото време горивата продължат да поскъпват и никой не се наема вече да прогнозира кога цените на петрола ще се успокоят.

Споделяне

Още от Бизнес