Цената на петрола остава на най-ниските си нива от близо 7 години

Прогнозите са бензинът да падне под 2 лв. у нас през 2016 г.

Цената на петрола остава на най-ниските си нива от близо 7 години

Цените на суровия петрол остават на най-ниските си нива от началото на 2009 г. насам, след като производството в Близкия изток продължава да се повишава въпреки вече огромното глобално пренасищане. Според анализатори перспективите са цените да останат ниски до края на годината и в началото на 2016 г., съобщава Ройтерс.

Това ще доведе до спад на цената на бензина у нас под 2 лв. за литър у нас, смятат анализатори на българския пазар. И в момента има бензиностанции, които продават масовия бензин под 2 лв., но големите вериги масово продават между 2.03 лв. и 2.06 лв.за литър.

На борсата в Лондон фючърсите върху петрола сорт Брент отчитат спад от 29 цента до 39.44 долара за барел, което е малко над седемгодишния минимум, отбелязан по-рано през ранната сесия от 39.38 долара за барел.

Фючърсите върху американския суров петрол WTI се търгуват при цена от 36.52 долара за барел, или с 24 цента надолу и малко над дъното от 36.38 долара за барел от четвъртък. Това са най-ниските нива от февруари 2009 г. насам.

„Следващото тримесечие ще бъде особено трудно, тъй като преминаваме от тримесечие с високо търсене към такова с ниско търсене“, коментира Ричард Гори, директор на консултантската къща JBC Energy Asia.Според него не може да се изключи цена от 20 долара за барел, но не очаква чак такова понижение.

Гори очаква бавно ребалансиране на пазара към края на следващата година, като добивът ще остане упорито висок въпреки ниските цени на "черното злато".

Разгромът на цените е в резултат на огромното производство, което бързо пълни континенталните складове, като някои анализатори смятат, че това ще приключи в началото на 2016 г.

От австралийската банка ANZ заявиха в петък, че „пазарите на суров петрол ще останат унили през 2016 г., въпреки че перспективите за възстановяване изглеждат по-добри за втората половина на годината".

Нарастващото производство от Ирак, която е членка на ОПЕК, допринася сериозно за излишъка в световен мащаб. През последното десетилетие Ирак удвои до около 4.3 млн. барела на ден добива на петрол, което е повече от достатъчно, за да задоволи ежедневното търсене на Индия.

Като цяло страните от ОПЕК са добили повече петрол през ноември от всеки друг месец от 2008 г. насам. Организацията прогнозира лек ръст на търсенето на суров петрол през следващата година. Стратегията на картела за защита на пазарния дял, изпомпвайки рекордно високи нива, може би работи.

Очаква се американското петролно шистово производство, основният двигател на ръста на доставките извън ОПЕК, да се понижи за девети пореден месец през януари, твърди прогноза от понеделник на американската Администрация за енергийна информация.

Споделяне

Още от Бизнес

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?