Цената на петрола падна до най-ниско ниво от 11 години насам

Цената на петрола падна до най-ниско ниво от 11 години насам

Цената на петрола от вида Brent падна под 36.2 долара за барел, което е най-ниската цена от юли 2004 г. Основна причина за драстичния спад според експертите е пресищането на петролните пазари. Цената на петрола е под натиск поради няколко фактора. На срещата си преди три седмици картелът от петролни производители ОПЕК реши да не ограничава производството. Саудитска Арабия е решена да притиска пазара до краен предел, за да отстоява пазарния си дял, заплашен от нарастващото производство на петрол от Русия, Иран, а напоследък и САЩ.

Ситуацията се промени миналия петък, когато Конгресът на САЩ отмени забраната за износ на суров петрол, която бе в сила в продължение на 40 години.

Според статистика, публикувана миналата седмица, запасите от "черното злато" на САЩ са на най-високото си ниво от 1930 г.

Поевтиняването на фючърсите за февруари се дължи, според агенция Блумбърг, на спекулации от доставчиците от Близкия изток на фона на решението на САЩ от края на миналата седмица да се върнат като световен износител след 40-годишна пауза. На 18 декември президентът Барак Обама подписа проектобюджета на страната за новата финансова година, в който Конгресът наложи премахване на забраната за износ. Президентът си запазва правото да замрази това решение за срок до една година в случай на извънредно положение в САЩ или дефицит на горива и цени, застрашаващи националната сигурност.

Специалисти коментираха, че ефектът е по-скоро психологически - в момента американският добив намалява, тъй като част от сондажите работят на загуба при цени под 50 долара за барел. Сортът WTI се търгува под 35 долара за барел. Но, от друга страна, в Азия има търсене на нови източници, а и в Северозападна Европа и Средиземноморието има рафинерии, настроени за работа с този лек петрол, подобен на либийския.

Много по-силно влияние върху цените продължава да оказва очакваното завръщане на пазара на Иран и решението от 4 декември на ОПЕК да запази обема на добиви - около 31.5 милиона барела дневно, независимо, че това създава огромни излишъци. Причината е, че никоя от страните не желае да изгуби пазарен дял и предпочита да губи средства, отколкото да отстъпи и после да се налага да се бори за клиенти.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво трябва да се направи, за да се ваксинират повече хора?