Цената на петрола пак тръгна нагоре

Цената на петрола пак тръгна нагоре

След известното укротяване на петрола през последните седмици, цената му пък тръгна нагоре. Повишението на световните петролни пазари са в резултат на публикувани данни, показващи  изключително силни темпове на растеж на китайската икономика, предаде в сряда ИТАР-ТАСС.

Тази сутрин барел петрол сорт Брент в електронната търговия в Лондон поскъпна с 56 цента - до 53,50 долара/барел. По същото време в Ню Йорк цената на суровината нарасна с 35 цента - до 52,64 долара/барел.

Във вторник стана ясно, че средната цена на "кошницата" на Организацията на страните-износителки на нефт (ОПЕК) се повиши до 47,71 долара за барел. Ден по-рано суровината се търгуваше за 46,52 долара/барел, съобщи в сряда ДПА, като цитира секретариата на петролния картел във Виена.

Средната цена на "кошницата" на ОПЕК, включваща седем сорта петрол, се определя математически всеки ден за предходния работен ден. През март средната цена на петрола на ОПЕК е била 49,07 долара, през февруари - 41,16 долара/барел, и 40,24 долара през януари.

През последния си ден на търговия поскъпнаха и майските фючърси с американски лек суров петрол. Увеличението е с 46 цента до 52,75 долара за барел в ранния следобед на азиатската сесия на Нюйоркската търговска борса. За динамиката на търсенето допринесе и информацията, че нефтопреработвателната промишленост на САЩ продължава да изпитва затруднения заради недостига на свободни мощности.

Президентът на САЩ Джордж Буш нарече цените на бензина "проблематични", но не в такава степен, че да се налага използване на стратегическия петролен резерв на страната, предаде АФП, като цитира интервю на президента по телевизия Си Ен Би Си снощи.

Виждам, че високите цени на бензина започват да се превръщат в бреме за нашите съграждани. Това е проблем, каза Буш. Все пак, той изключи използването на СПР засега, като подчерта, че резервът е само за спешни случаи.

В момента цената на бензина в САЩ е 1,50 долара за галон (1 галон е равен на 3,8 литра).

Президентът спомена няколко възможни мерки във връзка с поскъпването на бензина, като призова Конгреса да гласува закон за енергетиката, позволяващ извършването на повече сондажи и стимулиращ изграждането на нови рафинерии, за да се гарантира постоянно и достатъчно снабдяване с горива.

Президентът на САЩ използва случая да повтори, че неговото правителство подкрепя политиката на силен долар. Смятаме, че пазарът трябва да определя курса на долара спрямо останалите валути, но ние сме за силен долар, каза Джордж Буш.

По-късно през деня стана ясно, че енергийните запаси на страната са спаднали, предаде АП. В редовния си седмичен доклад американското Министерство на енергетиката съобщи, че миналата седмица резервите от суров петрол на страната са спаднали с 1,8 милиона барела до 318,9 милиона барела. Запасите от бензин също са намалели - с 1,5 милиона до 211,6 милиона барела.

Новините повлияха цените на Нюйоркската борса. Американският лек суров петрол с доставка през май поскъпна с 11 цента до 52,40 долара за барел. В Лондон пък цената на юнските фючърси със суров петрол сорт Брент се повиши с 67 цента до 53,61 долара за барел.

Споделяне

Още от Бизнес