Цената на петрола вече е достигнала пика си, прогнозира МАЕ

С гласовете на 99 депутати, в сряда парламентът запази размера на данък добавена стойност (ДДС) на 20%, както бе предвидено в разчетите на финансовото министерство за приходната част на бюджет 2005. Този път дясната опозиция не успя да събере нужните гласове, за да намали ставката на 18 на сто, какъвто проект на ОДС изненадващо бе прокаран при първото гласуване на промените в закона в средата на миналия месец.

Тогава промяната мина през пленарна зала с общите гласове на дясната опозиция, левицата и нововремци.

Велчев се надява "добрите в БСП" да победят, за да управляват с НДСВ

Ако БСП продължи със сегашната си политика, все повече намаляват шансовете ѝ за коалиция с НДСВ, заяви финансовият министър Милен Велчев. Политиката на спиране на приватизацията и реформите и увеличаването на данъчната тежест, която предлагат от БСП, няма да доведе до 7-8 на сто ръст в икономиката, коментира Велчев пред Би Ти Ви. Силно се надявам, че добрите в БСП ще овладеят положението и ще се запази поне теоретично възможността левицата да влезе в коалиция с нашата партия в парламента, добави финансовият министър, който, според приятелите си от Новото време има добри шансове и за премиер.

още

Днес само ОДС, СДС и Народен съюз гласуваха за намалението. От БСП се въздържаха. От Новото време пък обявиха, че изобщо не са участвали в гласуването, тъй като според тях е имало негласна договорка между НДСВ, ДПС и БСП. Така гласовете на управляващото малцинство в парламента се оказаха достатъчни, за да се запази сегашния размер на данъка.

При днешното обсъждане намаляването на ДДС-ставката бе атакувана най-много от лявата опозиция, а не от управляващите.

ОДС защити предложението си ставката да намалее с 2% с аргумента, че това ще понижи цените на всички стоки и услуги и ще стимулира потреблението. Оттам посочиха, че в страните от ЕС ДДС е под 18%, а където данъкът е по-висок, са въведени диференцирани ставки.

От СДС също заявиха, че понижението на данъка трябва да доведе до намаление на цените, както и че българската икономика може да поеме тази промяна.

18 процента ДДС бяха подкрепени и от ПГ "Народен съюз".

От БСП обаче възразиха, че въпросните два процента няма да се отразят в крайните цени на стоките. Според тях това може да стане, ако се приемат диференцирани ставки за основните стоки от малката потребителска кошница, за каквито настояват и от ПГ Народен съюз.

Георги Пирински дори изтъкна, че левицата не може да си позволи да гласува безотговорно и да подкрепи намалението, без правителството да е представило разчети как то ще се отрази на данъчните приходи догодина.

Промяната в позицията на социалистите предизвика публични питания от десницата какво точно се е договорила БСП с управляващите на вчерашната им консултативна среща по данъчните закони. Ако сте се споразумели, кажете си ясно, че сте част от управлението, призова Васил Василев от СДС.

В разгара на дебата финансовият министър Милен Велчев взе думата и предложи лявата и дясната опозиция да излязат навън и да се разберат, ако трябва и с ръкопашен бой.

Пред радио Нова Европа шефката на бюджетната комисия Нина Радева от НДСВ пък коментира, че ставката по ДДС е трябвало да остане 20%, защото управляващите имат "големи ангажименти за социалните разходи" през 2005 година.

Като аргумент тя изтъкна и позицията на Съюза на работодателите, които преди две седмици в нарочна декларация разкритикуваха идеята за смъкване на този косвен данък и подкрепиха постепенното намаляване на преките данъци. Бизнесът също посочи, че за тях намалението на ДДС с 2% е неутрална промяна, каза Радева.

"Затова решихме, че в крайна сметка приоритет ще бъдат тези социални сфери, за които трябва да се отделят повече средства, независимо че в тях не са протекли необходимите реформи, които да гарантират по-доброто използване на парите на данъкоплатците", допълни шефката на парламентарната бюджетна комисия.

Също пред радио Нова Европа икономическия анализатор Георги Ангелов от Института за пазарна икономика коментира като очаквано запазването на ставката в размер на 20 процента. Той също посочи, че най-добрият стимул за икономиката е намаляването на преките данъци - данък печалба, данъкът върху доходите, както и осигуровките, защото те влияят и най-изкривяващо на бизнес средата. Според Ангелов обаче втората по ефект стъпка е намаляването на косвените данъци, каквито са ДДС и акцизите. На последно място той постави запазването на общата данъчно-осигурителна тежест, какъвто сборен ефект според него и други негови колеги имат предлаганите от правителството промени.

Преди две седмици финансовият министър Милен Велчев пресметна, че намалението на ДДС с 2 процента ще понижи с над 400 млн.лв. заложените в бюджет 2005 данъчни приходи. Данък добавена стойност е основното приходно перо. Финансовият министър поиска парламентът да се коригира и го "заплаши", че в противен случай ще остави депутатите сами да връзват приходите и разходите на държавата за догодина.

Днес, по време на обсъждането депутатът от ОДС и бивш министър на икономиката Петър Жотев заяви, че за последните пет години от бюджета са източени 5 млрд.лв. ДДС, а заложените приходи от този данък за 2005-та са едва 4.185 млрд.лв.

Според Георги Ангелов от ИПИ, кабинетът отново залага нереално ниски данъчни приходи за 2005 г. и отново ще отчете огромен излишък в бюджета догодина.

Още от Бизнес

Какво се крие зад истерията с "отнемането и продаването на деца"?