Цената на руския газ за Украйна без промяна до 2019 г.

Цената на руския газ за Украйна без промяна до 2019 г.

Намалената с една трета цена на руския газ за Украйна няма да бъде променяна до 2019 г. Това обяви украинският вицепремиер Юрий Бойко в телевизионно интервю, предадоха агенциите.

 

По думите му договореното в Москва сваляне на цената на синьото гориво е премахнало и спорните газови въпроси между Украйна и Русия.

 

Двете страни подписаха серия от споразумения, с които Русия обеща да купи украински облигации за 15 млрд. долара и да намали с една терта цената на синьото гориво. Новите заеми бяха нужни на Украйна за да може да си плаща стария дълг.

 

След като подписа споразуменията с Русия от Европейския съюз обявиха, че биха били отпуснали 19 млрд. евро заем.

 

Украйна ще продължи преговорите с Международния валутен фонд за възобновяване на кредитирането на страната, каза вицепремиерът Бойко в понеделник. По думите му, правителството ще работи с МВФ, въпреки че не може да приеме някои негови условия, необходими за продължаване на финансирането.

 

В петък премиерът на Украйна Микола Азаров заяви, че след споразумението за кредит от Русия от 15 млрд. долара, Киев няма нужда да се обръща към МВФ.

 

След подписването на споразуменията с Русия президентът Владимир Путин обяви, че помощта е за преминаване на Украйна през трудните времена. По думите на Путин на срещата с украинския президент Виктор Янукович не са обсъждали нищо по евентуално присъединяване на страната към Евроазийския съюз Русия-Беларус-Казахстан.

 

Ключова беше сделката между "Газпром" и украинската "Нафтогаз". Според анекс към споразумението от 2009 г. руският газ за Украйна вече ще струва с 33 на сто по-малко - 268 долара за 1000 куб. м. при 406 долара в момента. След разговорите на държавните делегации в Москва президентът на Русия Владимир Путин съобщи, че намаляването на цената на природния газ с около една трета е временна мярка, но не даде повече подробности.

Споделяне

Още от Свят