Цената на свинското без промяна от януари

Цената на свинското без промяна от януари

Спекулативни са твърденията, че свинското месо ще поевтинее с 40 процента и че цените на крайните продукти ще се повишат с 20 на сто. Това заяви на пресконференция в понеделник председателят на Асоциацията на индустриалните свиневъди в България Румен Караманов.

Според него няма основание да се очаква промяна на цените, тъй като стойностите на свинското месо в България са съизмерими с европейските.

Не се очакват и промени в цените заради предстоящите коледни и новогодишни празници, тъй като с големите вериги магазини има твърди договори до края на годината. След 1 януари цените ще са според пазара, но не би трябвало да се повишават, прогнозира Караманов.

Той посочи като проблем на българските свиневъди ниското производство, което налага огромни количества внос на свинско месо. Пазарът ни се нуждае от 3 млн. прасета годишно, а у нас се отглеждат една 1 млн. свине. Има обаче около 40 процента свине, които се отглеждат нерегламентирано.

От асоциацията предупредиха, че увеличеният в момента внос на свинско месо не е разрешение за страховете за поскъпване на суровината. Освен това натрупването на свръхзапаси може да доведе до санкции за производителите, заради превишаване на лимита за запасите от хранителни продукти, определен ни от ЕС за внос в страната, посочи Румен Караманов.

Споделяне

Още от Бизнес