Цената на терените за строежи по морето скочи двойно

Цената на терените за строежи по морето скочи двойно

Сериозно се е увеличил делът на руските туристи, които купуват ваканционни имоти в българските зимни курорти, съобщи във вторник Николай Пехливанов, директор на компанията “Грийн Лайф”, която инвестира в такива терени. Една от отличителните характеристики на пазара за ваканционни имоти е промяната при руските граждани, които търсят да купят недвижими имот с инвестиционна цел.

През последните години руските граждани купуваха недвижими имоти основно по Северното Черноморие и предпочитанията им бяха към къщите. При покупката на ваканционни апартаменти, за тях бе специфично, че търсят големи квадратури и луксозни апартаменти за самостоятелна почивка, а не за отдаване под наем. Според Николай Пехливанов, без да се е променило отношението на руските граждани към планината като място за покупка на имот само с инвестиционна цел, то през тази година се наблюдава сериозен интерес към сделките с ваканционни апартаменти, които да се отдават под наем.

В момента процентите на англоговорящите и рускоговорящите граждани, които са купили апартаменти в българските курорти, са почти изравнени. На английските граждани се падат почти 39.6 на сто от всички сделки в този сегмент, а при руснаците делът е почти 37.9 на сто.

Близо 80 на сто от тазгодишните сделки за апартамент в родните курорти са с инвестиционна цел. Преди година те са заемали само 40 на сто от общия обем на покупките в курортите.

От  “Грийн Лайф” регистрират и промяна при начина на сключване на сделките. До преди година близо 50 на сто от покупката на ваканционен имот е ставал само чрез интернет, без оглед на място. В момента делът на он-лайн сделките е паднал на 20 на сто.

Сериозно отдръпване от пазара на недвижими имоти у нас е регистрирано при английските граждани. Според Пехливанов, отливът се дължи на ипотечната криза в САЩ и Великобритания и затягането на режима за отпускане на заеми в тези държави. Той не отрече, че проблемите с презастрояването на курортите също влияят за отлива на купувачи на апартаменти, но посочи, че “негативното говорене вътре в страната за презастрояването на курортите се изнася зад граница и пречи повече отколкото обективните причини”. Англичаните, които се интересуват от покупка на имот в страната, са около 70 на сто по-малко, спрямо миналата година.

Отливът на англичаните от зимните курорти е задържало цените на земята там и според проучване на “Грийн Лайф” през предстоящия зимен сезон в Банско ще се продадат около 5 хиляди ваканционни имота. В процес на строителство там са 10 по-големи обекта. Пампорово е позната за руснаците дестинация и сделките с имоти продължават заради техния инвестиционен интерес.

Очакваното влизане в сила на Закона за Черноморието от 1 януари 2008 година е вдигнало в пъти цената на парцелите с одобрен устройствен план на първа линия до морето, коментира Николай Пехливанов. Терени, които до преди година са се предлагали на цена от 200 евро за квадрат, вече се оферират на 400 евро/кв.м. Такива са се предлагали в района на Созопол и Приморско, поясни Пехливанов. Като цяло цените на земята по морето се е качила с 30 до 50 на сто през тази година.

Средно с 20 на сто са се увеличили цените на ваканционните апартаменти по морето и с 10 на сто - в зимните курорти, каза Николай Пехливанов. Той поясни, че са се повишили равнищата при долния ценови праг на летните и зимните ваканционни апартаменти. Според него, това е резултат от общите икономически процеси в страната – инфлацията, сериозното поскъпване на строителните материали и енергоносителите и увеличаването на цената на труда. 

Цени на ваканционни имоти

район

тип имот

Цена в евро /2006

Цена в евро /към месец август2007

Цена в евро /към месец ноември2007

Банско

земя

30 - 150

50 - 200

50 - 200

 

вак. апартаменти

900 - 1400

1000 - 1600

1200 - 1600

Пампорово

земя

30 - 130

30 - 200

30 - 200

 

вак. апартаменти

800 - 1200

850 - 1300

1000 - 1300

Боровец

земя

80 - 250

150 - 280

200 - 300

 

вак. апартаменти

1150 - 1500

1500 - 1700

1500 - 1700

Източник: “Грийн Лайф”

Споделяне

Още от Имоти

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?