Цената на тока нямало да усети провал на заема за дълговете на НЕК

Фондът за енергийна сигурност ще покрие дефицита в държавната компания, но проблемите в отрасъла остават

Цената на тока нямало да усети провал на заема за дълговете на НЕК

Пари от създадения наскоро фонд "Сигурност на електроенергийната система" ще покрият дефицита в отрасъла, който ще се формира при провал на вземането на заем за покриване на задълженията на НЕК към двете т.нар. американски ТЕЦ "Ей И Ес Гълъбово" и "КонтурГлобал Марица Изток 3", което е условие за намаляване на техните цени на тока. Това коментира председателят на Комисията по енергийно и водно регулиране Иван Иванов пред журналисти след заседание на регулатора в сряда.

В сегашната цена на тока за бита е отразена промяната на дългосрочните договори с американските централи, която ще пести на НЕК около 100 млн. лв. годишно. Тя трябваше да влезе в сила още през август, но това не стана, тъй като НЕК не успя да погаси дължимите пари, които вече надхвърлят 900 млн. лв. За да уреди борчовете, собственикът ѝ – "Българският енергиен холдинг", обяви две процедури на набиране на 650 млн. евро. Едната е за емитиране на облигационен заем, като консултантът по предлагането да предостави мостово финансиране, а после то да бъде възстановено от емисията.  Втората бе за синдикиран заем и не се появи кандидат , който да подаде оферта. За облигационната емисия желаещите са двама, но искат държавни гаранции, каквито финансовият министър Владислав Горанов отказва да даде.

При това положение е съмнително БЕХ да успее да осигури парите за НЕК, която пък до края на ноември трябва да плати на двете ТЕЦ, за да влезе в сила намалението на цената на тока. Двете американски компании са склонни да преговарят за поредно удължаване на срока на плащането, научи Mediapool, но предупреждават, че така ще се увеличават дисбалансите в структурата на цената на тока за бита.

Сега от думите на Иванов става ясно, че фондът "Сигурност на електроенергийната система", в който от август влизат 5% отчисления от приходите на електроцентралите от продажби на ток и приходите от търговия с държавни парникови емисии, ще покрие не само разликата между изкупните по-високи цени на тока от възобновяеми източници, но и въпросните 100 млн. лв., които трябваше да бъдат спестени от намалената цена на тока от американските централи.

По данни от октомври обаче във фонда има към 6 млн. лв. Освен това покриването на текущия дефицит в НЕК от невлизането в сила на намалените цени на американските ТЕЦ няма да реши кардиналния проблем с междуфирмената задлъжнялост в енергетиката. Двете компании от своя страна дължат вече близо 400 млн. лв. на държавните мини "Марица Изток" и така се получава порочен кръг.

"Ние винаги ще се справим като комисия, независимо какво е това решение. Друг е въпросът какво ще бъде отражението върху енергийните дружества и българската енергетика като цяло", призна и Иванов.

По думите му развитието на казуса ще се следи и засега не би трябвало проблемите на БЕХ с осигуряването на заема за дълговете на НЕКС да се отрази върху цената на тока за домакинствата.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес