Цената на тока се люшка нагоре-надолу, аха да замръзне

Цената на тока се люшка нагоре-надолу, аха да замръзне

В Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) все още нямат яснота дали цената на електроенергията за бита от 1 юли ще се увеличи, ще се намали, или ще се запази същата. Това стана ясно от думите на нейния председател Ангел Семерджиев пред журналисти във вторник

Той съобщи, че влияние нагоре ще окаже пускането на новата мощност в ТЕЦ “Марица Изток 1“, изграждана от американската компания AES. По силата на дългосрочен договор, подписан при правителството на НДСВ, НЕК ще изкупува произведените там количества електроенергия на по-високи цени. Наскоро премиерът Бойко Борисов се възмути, че НЕК е принудена да купува енергията от AES и италианската “Енел“ за 137 лв./ МВ, а на българската АЕЦ “Козлодуй“ плащат по 62 лв.

Своето отражение ще даде и процентът, който българският потребител плаща за произведената от възобновяеми източници енергия, допълни регулаторният шеф.

Според него обаче този ефект може да бъде смекчен, ако се свали цената на въглищата, добивани от Мини “Марица Изток“ . “Според нас там има резерви за намаляване, което ще се отрази на средната цена на електроенергията, защото голяма част от топлоцентралите използват тези въглища", обясни той.

Семерджиев смята, че е възможно в някои райони от страната да има поевтиняване на тока, но в крайна сметка всичко ще зависи от кое от трите електроразпределителни дружества кои елементи на формиране на цената е увеличило. В други обаче не е изключено и минимално повишение, допълни той.

“Прогнозата, която към момента се очертава, е или никакво увеличение, възможно е, разбира се, и намаление, но трябва да се види за кое от дружествата. А може някои от елементите да бъдат увеличени“, каза Семерджиев.

Според него няма основание за намаляване на цената за достъп до мрежата, освен това в ДКЕВР са притеснени как това ще се отрази върху сметките на потребителите. Колко ще плащаме, ще зависи от количествата енергия, които потребяваме и от района, в който живеем, заяви Семерджиев, според когото “има надежда за добри прогнози в сектора“.

Не толкова оптимистична е ситуацията при цената на газа, който вероятно ще поскъпне с повече от прогнозираните преди около две седмици 10-15 на сто. Причината и сривът на европейската валута на международните пазари.

Председателят на енергийната комисия обяви още, че вече прекъсванията на тока ще се отчитат от диспечери и ще се публикуват в обща информационна система, което ще увеличи възможностите за контрол над дейността на електроразпределителните предприятия (ЕРП). Това предвижда новата методика за качеството на тока, която готви регулаторът. Досега тримата снабдители ЧЕЗ, ЕВН и Е.ОН използваха различни методики за отчитане на прекъсванията на захранването, които са трудно сравними.

След като диспечерите отбележат прекъсването на тока в общата система от комисията ще следят дали инвестиционната програма на дружествата води до отстраняване на проблемите с прекъсвания на тока.

Има два вида прекъсвания: планирани – за извършване на ремонтни работи, и непланираните аварии, обясни Семерджиев.

Според него предимствата на новата методика е, че ясно се отделят форсмажорните обстоятелства за станалите аварии от спирането на тока заради ненаправени инвестиции в мрежата.

Новата методика също така дава и конкретни права за претенции на потърпевшите потребители при спиране на тока, допълни Семерджиев.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес