Цената на водата в София ще се променя с инфлацията и при признати инвестиции

Цената на водата в София ще се променя само при инвестиции на концесионера, които са признати от Столична община, и при промяна на годишната инфлация. Увеличението на работните заплати във фирма "Софийска вода" и поскъпването на тока няма да влияят на цената, съобщи във вторник заместник-кметът Минко Герджиков.

Преговорите между общината и фирмата за промяна на условията в концесията са приключили късно снощи. Герджиков обяви, че е постигнат консенсус по най-важните въпроси и ще предложи на Столичния общински съвет да не прекратява концесионния договор.

Една от промените предвижда поне 50 % от инвестициите на "Софийска вода" да бъдат влагани в разширяване на водопроводната мрежа. Според експертите на общината, досега "Софийска вода" е изразходвала едва 15-20 % от средствата за инвестиции за тази цел.

До месец трябва да бъдат уточнени още 4-5 въпроса, поставени по време на преговорите. "Софийска вода" е дала принципно съгласие по тях, остава конкретната формулировка, допълни Герджиков. Концесионерът принципно е съгласен да разшири областите на своята отговорност и върху районите без канализация или в кварталите с неузаконена мрежа.

Според договорените промени в концесията, споровете между кметството и водната компания ще се решават на две, вместо на досегашните 5 инстанции. Първоначално двете страни ще се обръщат при спор към независими посредници от Виенската арбитражна камара, които ще бъдат наемани за всеки конкретен случай. Втората инстанция е Арбитражният съд в Париж.

През трите години от действието на концесията досега нито един от споровете не е бил разрешен и затова е взето решение да се освободи досегашният постоянен посредник "Дон Марстън".

След десетата година на договора "Софийска вода" ще отчислява средства като гаранция, че при изтичането на концесията ВиК съоръженията ще бъдат в изправност още поне 5 години.

Като крачка напред в развитието на концесионните отношения определи постигнатото кметът на София Стефан Софиянски, цитиран от БТА.

Споделяне

Още от България