Цената за третия GSM лиценз е намаляла

По оценка на Комисията за регулиране на съобщенията (КРС), базирана на прогнозите за развитие на пазара, цената за третия лиценз за GSM-оператор е между 10 и 20 млн. евро, заяви пред Дарик радио члена на КРС Петър Рендов.

В публикация на в."24 часа" се твърди, че пазарната стойност на лиценза, фигурираща в становище на КРС до Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), е 216 млн.лв.

Източници на mediapool.bg обясниха, че в изпратената информация от КРС до КЗК действително е записано, че по действащата тарифа третият оператор би трябвало да плати 216 млн.лв. В информацията обаче се казва още, че пак според тарифата и методиката на комисията, тази сума трябва да се намали с определен процент. Той отразява факта, че новият оператор навлиза на пазара последен и шансовете му за развитие са значително по-неблагоприятни от тези пред другите два.

Методиката на КРС показала, че таксата за третия GSM трябва да се намали със 75% и така от 216 млн. лв. се получава сумата от 54 млн.лв., записана в приватизационния договор за телекома.

54-те млн.лв. е сумата за самия лиценз, а извън това БТК ще трябва да плаща и годишна такса за използвания честотен спектър. Средствата за нея ще зависят от използването на спектъра и от това каква ще бъде тарифата на КРС през следващите години.

Сметката на КРС за 54 млн.лв. цена на третия GSM била правена в началото на процедурата за телекома преди две години. Сегашните изчисления по същата методика, отчитащи развитието на пазара и двата мобилни оператора, вече показвали малко по-ниска стойност за лиценза. Вероятно това била причината Петър Рендов днес да спомене оценка от 10-20 млн. евро (19.5 - 39 млн.лв.).

Лиценза за GSM е условие за приключване на приватизационната сделка за телекома с притежаваното от американския инвестиционен фонд "Адвент" дружество "Вива венчърс".

В момента КРС чака становище от КЗК за това дали в случая е налице държавна помощ или не. Подобно питане отправи до регулаторния орган втория GSM оператор ГлоБул. КЗК е насрочила за 20 май заседание, на което да реши дали е налице концентрация между БТК и "Вива венчърс", но все още няма насрочено разглеждане на въпроса за третия GSM лиценз.

Продължавам да се надявам, че сделка за БТК в този вид, в който се очаква да има - ще има, заяви пред сутрешния блок на bTV вицепремиерът и министър на транспорта и съобщенията Николай Василев. Според него е възможно сделката да стане през следващия месец, но той не пожела да се ангажира с точна дата.

В мотивите на МС за уволнението на председателя на Комисията за регулиране на съобщения Георги Александров не се споменава нищо за лиценза на БТК, а става дума за натрупване на оперативни действия - известно забавяне, липса на решителност и енергичност и др., добави вицепремиерът.

По думите му, според юристите на транспортното ведомство, обжалване на уволнението на Александров пред Върховния административен съд не би оказало ефект върху сделката.

Споделяне

Още от Бизнес