Цената за третия GSM лиценз е намаляла

По оценка на Комисията за регулиране на съобщенията (КРС), базирана на прогнозите за развитие на пазара, цената за третия лиценз за GSM-оператор е между 10 и 20 млн. евро, заяви пред Дарик радио члена на КРС Петър Рендов.

В публикация на в."24 часа" се твърди, че пазарната стойност на лиценза, фигурираща в становище на КРС до Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), е 216 млн.лв.

Източници на mediapool.bg обясниха, че в изпратената информация от КРС до КЗК действително е записано, че по действащата тарифа третият оператор би трябвало да плати 216 млн.лв. В информацията обаче се казва още, че пак според тарифата и методиката на комисията, тази сума трябва да се намали с определен процент. Той отразява факта, че новият оператор навлиза на пазара последен и шансовете му за развитие са значително по-неблагоприятни от тези пред другите два.

Методиката на КРС показала, че таксата за третия GSM трябва да се намали със 75% и така от 216 млн. лв. се получава сумата от 54 млн.лв., записана в приватизационния договор за телекома.

54-те млн.лв. е сумата за самия лиценз, а извън това БТК ще трябва да плаща и годишна такса за използвания честотен спектър. Средствата за нея ще зависят от използването на спектъра и от това каква ще бъде тарифата на КРС през следващите години.

Сметката на КРС за 54 млн.лв. цена на третия GSM била правена в началото на процедурата за телекома преди две години. Сегашните изчисления по същата методика, отчитащи развитието на пазара и двата мобилни оператора, вече показвали малко по-ниска стойност за лиценза. Вероятно това била причината Петър Рендов днес да спомене оценка от 10-20 млн. евро (19.5 - 39 млн.лв.).

Лиценза за GSM е условие за приключване на приватизационната сделка за телекома с притежаваното от американския инвестиционен фонд "Адвент" дружество "Вива венчърс".

В момента КРС чака становище от КЗК за това дали в случая е налице държавна помощ или не. Подобно питане отправи до регулаторния орган втория GSM оператор ГлоБул. КЗК е насрочила за 20 май заседание, на което да реши дали е налице концентрация между БТК и "Вива венчърс", но все още няма насрочено разглеждане на въпроса за третия GSM лиценз.

Продължавам да се надявам, че сделка за БТК в този вид, в който се очаква да има - ще има, заяви пред сутрешния блок на bTV вицепремиерът и министър на транспорта и съобщенията Николай Василев. Според него е възможно сделката да стане през следващия месец, но той не пожела да се ангажира с точна дата.

В мотивите на МС за уволнението на председателя на Комисията за регулиране на съобщения Георги Александров не се споменава нищо за лиценза на БТК, а става дума за натрупване на оперативни действия - известно забавяне, липса на решителност и енергичност и др., добави вицепремиерът.

По думите му, според юристите на транспортното ведомство, обжалване на уволнението на Александров пред Върховния административен съд не би оказало ефект върху сделката.

Споделяне

Още от Бизнес

Колко време давате на новия парламент?