Цени от 600 лв./МВтч спряха за кратко работата на борсата за ток

Сгрешена оферта може да доведе до анулиране на тръжната сесия

Цени от 600 лв./МВтч спряха за кратко работата на борсата за ток

Заради постигнати цени от 600 лв./МВтч в търговията с количества електроенергия, които трябва да се доставят на 11 октомври, борсата за ток спря в сряда за кратко работата на пазара "в рамките на деня", съобщи операторът ѝ.

По-късно стана ясно, че причината за шокиращо високите цени в сегмента "ден напред" е в сгрешена оферта от борсов участник, която довела до нереалистични резултати. Постигнатите цени са били 595 лв./МВтч за базова енергия, 578 лв. - за пикова, и 613 лв. - за извънпикова.

Вината е на словенската фирма "Джен-Ай" (GEN-I), която официално информирала борсата, че при вписването на оферта е сгрешила изписването на запетаята и десетичната запетая и вместо 10 МВ е било написано 1000 МВ.

Докато се изясни обаче случаят е спряна сесията "в рамките на деня", но това е отнело кратко време и в момента 24-часовата търговия върви, обясниха от "Българската независима енергийна борса" (БНЕБ).

Операторът информира, че ще преизчисли резултатите от тръжната сесия със сгрешената оферта , за да може да се определи истинската клиринговата цена  за деня и да се разпределят търгуваните обеми електроенергия.

Новите резултати ще бъдат обявени на участниците в търговете, а ако преизчисляването на резултатите бъде неуспешно, тръжната сесия ще бъде анулирана, заявяват от БНЕБ.
 
Борсовият гаф се случва дни след като търговци на ток сигнализираха енергийния регулатор за нереално високи цени на борсата за ток. Тяхното оплакване беше, че държавните производители на електроенергия продължават да злоупотребяват с това, че са единствените, предлагащи ток на борсата, и по този начин да манипулират цените. Комисията за енергийно и водно регулиране обяви, че започва разследване на всички играчи на БНЕБ.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес