Цените и CO2-квотите ограничават работата на ТЕЦ "Варна"

Цените и CO2-квотите ограничават работата на ТЕЦ "Варна"

Определените от енергийния регулатор ниски цени на тока и малкото отпуснати от екоминистерството квоти въглеродни емисии пречат на дейността на ТЕЦ "Варна". Това съобщиха в четвъртък пред журналисти председателят на Управителния съвет на топлоцентралата Ян Вавера и Любош Павлас, регионален мениджър на CEZ, която е собственик на централата.

През първите четири месеца на годината дружеството е натрупало загуба от 3 млн. лв. от производство. Ако Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) одобри планираните от нея цени на тока на ТЕЦ "Варна" от юли, до края на годината отрицателният финансов резултат на дружеството ще стане 12 млн. лв., прогнозира Вавера.

Проблемът е в това, че централата иска близо 13% увеличение на цената на тока, а регулаторът ѝ дава само 6%. От дружеството се оплакаха още, че производството им се ограничава от определените от Министерството на околната среда и водите количества въглеродни емисии, които централата може да изхвърля във въздуха. В националния план за разпределение на парниковите квоти за ТЕЦ "Варна" са заложени 4.6 млн. т въглероден еквивалент, а централата има нужда от 5.5 млн. т, за да може да произвежда необходимото количество ток, каза Вавера.

Другият проблем е, че не са предвидени парникови квоти за блоковете, които стоят в студен резерв и работят по заявка на НЕК. Вавера уточни, че в момента с МОСВ се водят преговори за увеличаване на квотата. Ако количествата останат същите, ще трябва да купуваме квоти, спестени от други предприятия, допълни той.

Проблем е обаче липсата на регистър на парниковите квоти. Вавера добави, че не са ясни правилата за търговия с въглеродни емисии и определените по-ниски квоти за доста от предприятията ще доведат до сериозно поскъпване на икономисаните въглеродни емисии.

Ако сега тон въглеродна емисия струва няколко евро, цената ще стане десетки евро, каза шефът на УС на централата. Вавера допълни, че дружеството работи по намаляване на изхвърлените емисии от въглероден двуокис, серните окиси и праха.

Имаме девет варианта на екопрограма, която отговаря на комплексното ни разрешително. Стойността ѝ е между 250 и 700 млн. евро според вариантите. Едната възможност е инсталирането на сероочистки, но по-скоро ще закупуваме въглища с по-ниско съдържание на сяра, каза Вавера.

Това е най-евтиният вариант, но пък ще има отражение на цената на тока. Водят се разговори за доставки от Индонезия и от Австралия. Дружеството е осигурило 500 хил. т въглища за дейността си през следващите три месеца.

Любош Павлас заяви, че ако цените, определени от ДКЕВР, останат такива, това няма да е изгодно нито за фирмите, нито за гражданите, защото натискът върху ръста на цените на регулирания пазар изкривява свободната търговия.

По-ниските от реалните цени на регулирания пазар вдигат стойностите на свободния, обясни регионалният мениджър на CEZ. Той допълни, че централата може да продава на свободно договаряне произведената електроенергия от трите си блока, тоест половината си продукция. Имаме интерес от местни търговци, така и за износ на тока, но всичко ще зависи от цените на регулирания пазар, за да определим стойностите си на свободния. . Всичко ще зависи от регулираните цени, каза той.

Споделяне

Още от Бизнес

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?