Цените на "Булгаргаз" пак тръгват нагоре

Поскъпване с 8% за февруари предлага държавният доставчик

Цените на "Булгаргаз" пак тръгват нагоре

Държавният газов доставчик "Булгаргаз" предложи на енергийния регулатор да утвърди поскъпване на природния газ за вътрешния пазар с малко под 8 на сто от февруари 2021 г., с което се слага край на няколкомесечното намаление на цените. Това съобщи дружеството в понеделник, което направи прогноза и за цената от 1 март е очертаващото се увеличение е 4.5 на сто.

Внесеното заявление за февруарската цена е за 28.92 лв./MВтч (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС) за топлофикационните и газоснабдителните дружества.

Това е с два лева повече от утвърдената от Комисията за енергийно и водно регулиране цена за януари, която е 26.93 лв./МВтч. Тази тарифа бе по-висока от заявената в началото на декември стойност и така поевтиняването на синьото гориво се оказа по-малко. Причината е в повишените цени на петрола и съответно и на газа на европейските борси.

Започналият от 1 януари 2021 г. внос на азерски газ у нас е причината все пак от този месец да има намаляване. Ако не е бил той, е щяло да има поскъпване, а не поевтиняване на суровината за българския пазар, обясниха от "Булгаргаз" пред Mediapool. Дружеството е успяло да предоговори с азерската СОКАР цените по сключения преди години договор за вноса на 1 млрд. куб. м газ от каспийското находище "Шах Дениз ІІ". То обаче отказа подробности с мотива търговска тайна.

На европейските газови борси, чиито цени вече са част от формулата за изчисляване на тарифата на руския газ у нас, обаче е регистрирано над 16 процента повишение на стойностите за периода 31 декември 2020 г. - 8 януари 2021 г., посочват от дружеството.

Отделно поскъпва и петролът, след като някои от страните производители решиха да съкратят допълнително добива си, за да се стабилизират цените.

Реално сега внесеното заявление ще бъде ревизирано на 1 февруари с данните от борсите до края на януари и е възможно цената да се окаже и по-висока

За март пък прогнозата е за цена от 30.22 лв./MВтч (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС), което е ръст от 4.5 процента спрямо заявената за февруари. При нея обаче също вероятно ще има промени.

Споделяне

Още от Бизнес

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?