Цените на черноморските имоти драстично падат

Цените на имотите по морското крайбрежие падат драстично, съобщиха в четвъртък  експертите по недвижими имоти от специализирания сайт “Imoti.net”. Повечето от големите играчи на пазара спират инвестициите си в нови обекти и намаляват драстично цената на вече изградените непродадени имоти, показват резултатите от работата на брокерите в края август в района около Бургас.

За първи път от наблюдението си върху пазара на жилищни имоти, от анализаторската група “Индъстри уоч” отчитат, че индексът за нарастване на цените на имотите в големите градове, с изключение на София, е по-нисък от този, с който са се увеличавали работните заплати и БВП на страната през посочения период.

В доклада на анализаторската група, публикуван в четвъртък, се съобщава, че през третото тримесечие на 2006 година се е увеличил делът на просрочените кредити и в момента те са 1,03 на сто от общия жилищен кредит в страната.

Експертите по недвижими имоти на “Imoti.net” считат за логично спадът на цените да започва от имотите в летните курорти, които носят най-голям дивидент на предприемачи и инвеститори.

Агенциите за недвижими имоти припомнят, че през есента на 2005 година цените на квадратния метър в сгради, строени по европейските стандарти, се движеха в границите 1100–1200 евро. В момента имотите по Черноморието се търгуват за около 790-820 евро за квадрат.

Тази цена обаче може да се постигне единствено при директни контакти със собственика на сградата или комплекса, коментират от “Imoti.net”.

От “Индъстри уоч” пък посочват, че въпреки застоя в цените на жилищните имоти, разрешенията за строеж на нови сгради, издадени в периода юли–септември продължават да се увеличават. 

Все така се поддържа и общият ръст на жилищните кредит и през второто тримесечие на тази година той вече е 347 млн. лв., при положение, че за януари-март е бил 213 млн. лв. За последните 12 месеца заемите на българските домакинства е нараснали с над 50 на сто, отчитат анализаторите.

Прави впечатление, че Бургас, Пловдив и Варна продължават да привличат около 44% от инвестициите в нови сгради, които не са жилищни.

Според специалистите от “Imoti.net”, причините за настъпващата рецесия при цените на имотите по Черноморието са свързани преди всичко с неоправданите очаквания, че ще има бърза възвращаемост на вложените средства, като се отдават сезонно имотите.

Фактите обаче показват, че пикът за отдаване под наем на апартаментите продължава едва две–три седмици през целия летен туристическия. В останалото време собствениците на тези имоти не получават никакви приходи от тях.

Разочарованието идва основно от това, че българските потребители на туристически услуги остават пасивни.

Липсата на приходи ограничава инвеститорската експанзия и сваля търсенето на имоти. А това се усеща най-добре от собствениците, които са вложили милиони в сгради по Черноморието и трябва да възвръщат вече средствата си.

От “Imoti.net” отчитат, че тенденция за спад на цените на имотите се наблюдава и в столицата, макар и по-слаба.

Като цяло не се забелязва съществена промяна в цените на сградите, но намаляването на новото строителство е много симптоматичен белег за състоянието на пазара и очакванията на играчите в него, коментират специалистите.

Прогнозата е, че вероятно поне шест месеца след приемането на България в ЕС инвеститорите ще изчакат, за да наблюдават развитието на имотния пазар в страната.

Споделяне

Още от Имоти

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?