Цените на храните се укротяват, но месо и картофи сериозно поскъпнали

Ръстът на цените на хранителните продукти се укротява, но основните стоки остават доста по-скъпи спрямо година по-рано, става ясно от данни на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ).

Индексът на тръжните цени на хранителните стоки през февруари е паднал с два процента, а от началото на годината намалението е 3 на сто. Спрямо година по-рано обаче индексът остава 4 процента по-висок. Причина за това е нетипичното поскъпване в средата на лятото на 2012 г., смятат в ДКСБТ.

Най-голям спад на месечна база има при цената на яйцата - около 8 на сто. Захарта и олиото са поевтинели с 2 процента. За месец обаче са поскъпнали с 2 на сто фасул, млечните произведения, пилешкото месо и брашното, при което в последната седмица на февруари се забелязва рязък скок в цената. Така спрямо година по-рано брашното се продава с 16 процента по-скъпо, при олиото поскъпването е 13 на сто, при фасула - 18 процента и при млечните произведения.

В края на миналия месец спрямо февруари 2012 г. цената на пилешкото и свинското месо е с 18 процента по-висока, на сиренето - с 8.6 на сто, на кравето масло - с 10.8 процента.

През пролетта и лятото на 2012 г., цените на голяма част от плодовете и зеленчуците останаха на много по-високи нива спрямо предходни години. Неблагоприятните климатични условия доведоха и до драстичното поскъпване през миналата година на картофите, а тяхната цена през февруари е с 59 на сто по-висока спрямо същия месец на миналата година, допълват от ДКСБТ. На годишна база лимоните поскъпват с 39 процент.

Цените на плодовете и зеленчуците следват типичните сезонни тенденции като ръст на месечна база има при оранжерийните краставици (10%) и зелето. При оранжерийните домати има спад спрямо януари тази година с около 7%, при ябълките с около 6% и при останалите плодове и зеленчуци с около 2.5%.

Спрямо година по-рано най-много поевтинял е чесънът – с 24.8 на сто, следван от зелето – с 22 процента, оризът – 10.2 на сто, яйцата - с 8.3 на сто, бананите – с 6 процента.

Споделяне

Още от Бизнес

Къде му е мястото на Бойко Борисов?