Цените на храните стигнаха ново дъно в световен мащаб

Цените на храните стигнаха ново дъно в световен мащаб

Най-ниското си ниво от пет години насам достигнаха цените на хранителните продукти през март в световен мащаб, съобщи агенцията по храните на ООН, цитирана от Ройтерс в четвъртък.

Причина за това е стабилното предлагане на повечето хранителни стоки, в това число зърнените култури и месото.

Ценовият индекс на Организацията по прехрана и земеделие на ООН (FAO), който измерва месечните амплитуди в цените на кошница продукти, включваща зърнени храни, маслодайни култури, млечни продукти, месо и захар, достигна средна стойност от 173.8 пункта през март.. Това е най-ниското ниво от юни 2010 г. насам и с 2.6 пункта под нивото от януари.

"Наблюдаваме значителни излишъци на предлагането на пазарите, което притиска цените на всички храни надолу, особено що се отнася до млечните продукти", коментира икономистът на организацията Абролреза Аббасиан.

Силното производство на глобално равнище и ниската цена на суровия петрол спомагат за задържането на ръста на цените на хранителните стоки през последната година и по тази причина индексът на агенцията спада от април 2014 г. насам.

Организацията повиши прогнозата си за световното производство на зърнени храни до 2.544 милиарда тона през 2015 г. - с 2 милиона тона над февруарската прогноза. В края на сезон 2014-15 г. се очаква запасите на зърно да достигнат най-високото си ниво от 15 години насам, до 645.3 милиона тона.

Според Аббасиан промените в прогнозата ще окажат допълнителен натиск върху цената на хранителните продукти.

Млечните продукти, обратно, поскъпват за втори пореден месец. Индексът за млечни продукти на ФAO достигна 184.9 пункта, увеличение с 1.7% в сравнение с февруари. Причина за това е ограниченият износ на Европа и Азия.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?