Цените на имотите още не са ударили дъното

Цените на имотите още не са ударили дъното

Имотите у нас продължават да поевтиняват и през третото тримесечие на тази година, макар и с по-слаби темпове, отколкото в предните две тримесечия, сочат данните на Националния статистически институт (НСИ).

Спадът на цените на жилищата през третото тримесечие на 2009 г. спрямо второто е с 5%. Поевтиняването през второто тримесечие спрямо първото е с близо 10%.

През третото тримесечие понижението на цените на жилищата в цялата страна е 28% на годишна база. Ако през 2008 г. средната продажна цена на един апартамент е била 1420 лв. на квадрат, то през 2009 г. тя пада на 1020 лв.

Според данни на "Райфайзен имоти" жилищата в София и Пловдив са поевтинели със 17% за посочения период.

В периода юли-септември на 2009 г. спрямо предходния тримесечен период , е регистрирано намаление на цените в почти всички областни градове, като най-значително е в Монтана – с 16.3%, Видин – с 10.1% и Шумен – с 10%. Регистрираното намаление в София е средно с 6%.

Средната пазарна цена на жилищата в страната през третото тримесечие на 2009 г. е 1021.45 лв./кв. м. Най-високи са средните цени във Варна – 1770.00 лв./кв. м., следвана от София – 1640.33 лв./кв. м. и Бургас – 1379.83. лв./кв. м.

От началото на годината цените на апартаментите в София са се променили по следния начин: през първите три месеца на годината средната продажна цена е била 1980 лв. на квадрат, в периода април-юни – 1745 лв. на квадрат и през третото тримесечие – 1640 лв./кв.м.

Цените на имотите вероятно ще стигнат дъното около февруари-март 2010 г., след което се очаква приток на свежи пари в строителството, предимно от еврофондовете, коментира неотдавна Симеон Пешов, председател на строителната камара и шеф на "Главболгастрой". Това опровергава прогнозите на имотни експерти, които очакваха ценовото дъно да бъде достигнато в края на тази година.

"Данните на НСИ, както и аналогичните собствени проучвания на "Райфайзен Имоти" показват, че пазарът на недвижими имоти бавно се стабилизира на новите ценови нива. Не очакваме резки движения в цените на жилищните имоти надолу, както  и нагоре, което е сигнал, че пазарът постепенно се саморегулира и се нормализират отношенията между неговите участници.", коментираха данните на НСИ от "Райфайзен"

Споделяне

Още от Имоти

Какво очаквате да свърши служебното правителство?