Цените на имотите замръзват до края на годината

Цените на имотите замръзват до края на годината

Големите отстъпки продължават да властват на пазара на жилища и през месец май. Това се казва в анализ на агенцията за недвижими имоти "Адрес", публикуван във вторник.

Жилище с площ близо 90 кв. м. в центъра на София бе продадено за малко над 50 000 евро, като първоначално оферираната му цена падна с над 45%. Близо 35% пък бе договореният спад при двустаен апартамент в Лозенец – сделка за жилището бе сключена за 58 000 евро при първоначална цена от около 78 000 евро.

"Въпреки случаите, в които продавачите са проявили подобна отстъпчивост обаче, тенденцията продължава да клони към намаляване на желанието им за водене на преговори", предупреждава Цветелина Тасева, изпълнителен директор на "Адрес".

Според данни на компанията средно 3500 евро са спестявали купувачите през първите месеци на годината, докато в края на 2009-та отстъпката е надхвърляла 6100 евро на сделка. Особено отстъпчиви в края на миналата година са били продавачите на големи жилища – те са правили компромис с над 10 000 евро от първоначалната си цена, докато в началото на 2010 те са отстъпвали с не повече от 5400 евро от оферираната сума.

Паралелно с това предлагането на жилища намалява през последните два месеца. Според проучване на "Адрес" спадът е 14.5 %.

"В края на 2009-та година предлагането нарастваше със 7% на месец. Най-високи равнища на предлагане имахме през първото тримесечие на 2010 година, а сега само за два месеца то намалява с почти 15%”, разказва Цветелина Тасева.

"За нас освен в раздвижването причини за този факт се крият и в оттеглянето на част от продавачите в изчакване на по-добри продажни нива. За съжаление за ръст е твърде рано да се говори и който има нужда от средства в обозримо бъдеще, трябва да бъде активен на пазара. Видимо по-високи цени не очакваме да бъдат постигнати през настоящата 2010 година", признава Тасева.

Известният ръст на броя сключени сделки през месеца пък се дължи на многото купувачи, които досега са били пасивни, с очакване ценовите равнища да достигнат своето дъно. Сега те усетиха, че пазарът започва да става разнопосочен в своите тенденции и избягват да поемат излишни рискове. Най-активни са били хората, работещи в икономическата сфера. Много покупки са реализирани от счетоводители.

Повечето българи обаче не разполагат с пари в брой и въпреки известното раздвижване в кредитирането, около 62% от сключените сделки през месеца са за жилища между 30 000 и 40 000 евро, сочи анализът на "Адрес". За тази сума купувачите обикновено търсят двустаен апартамент с площ от около 50-60 кв.м. в по-крайните квартали на столицата, но често успяват да сключат сделка, по-изгодна от очакваното. Не са единични случите, в които за малко над 40 000 евро купувачът успява да се сдобие с жилище от 70-80 кв.м. в по-отдалечените от центъра райони.

Имотите в България поскъпнали с 300% за десет години

Въпреки отстъплението в ценовите равнища през последните две години имотите се оказват една от най-стабилните инвестиции за българските граждани, смятат от "Адрес". Цената на недвижимостите се е повишила с над 300% за последните десет години и това дава трайно отражение както върху поведението на собствениците, така и върху това на купувачите в настоящия момент.

"Много от нашите продавачи днес са бедни хора, с минимален месечен доход и жилището е единственото им богатство. За тях е абсурдно да се разделят с него на всяка цена. Те искат повече от средната за пазара цена, поради което най-добрите имоти често остават на пазара по-дълго и цените им трудно се актуализират”, споделя Цветелина Тасева.

"Пенсионерите, които живеят в елитните южни или източни квартали, могат да продадат тухлените си многостайни жилища, да си купят малък апартамент и да си осигурят така необходимите им свободни пари. Но българите все още нямат подобна нагласа, затова едни от най-добрите жилищни имоти в столицата излизат на пазара едва след смъртта на собствениците си. Наследниците нямат сантимент към имота, те гледат на него като на стока и лесно преговарят за продажбата му”, допълва Тасева.

Статистиката на "Адрес" на база реално сключени сделки сочи, че ликвидността при някои имоти почти не се е променила през последната година. Най-дълго на пазара се задържат скъпите двустайни жилища – почти половин година. Докато най-кратко са търсили своя купувач евтините многостайни имоти.

Споделяне

Още от Бизнес