Цените на лекарствата без рецепта остават замразени още две години

Цените на лекарствата без рецепта остават замразени още две години

Цените на лекарствата без рецепта няма да се увеличават още две години освен с процента на инфлация. Това реши кабинетът на редовното си заседание в сряда с промнеите в Наредбата за регистриране на цените на лекарствата.

Замразяването на цените беше въведено като антикризисна мярка от служебното правителство на Марин Райков за една година, но оттогава срокът на мярката постоянно се удължава.

Допреди това фирмите регистрираха определена цена на лекарствата без рецепта и след това цените не подлежаха на повече държавна регулация, а се определяха от свободния пазар. В тази група попадат най-широко ползваните от хората лекарства без рецепта като различни противогрипни продукти, обезболяващи, витамини, лекарства за стомашно-чревния тракт, някои успокоителни и много други.

Според експерти от бранша мярката е безсмислена, тъй като регистрираните от фирмите цени на лекарствата са пределни (т.е. максималните възможни) и често правят отстъпки от тях, докато с регулацията са по-малко склонни на отстъпки.

Освен това мярката не променя факта, че върху тези на практика замразени цени различните аптеки слагат различни надценки.

С промените занапред НЗОК ще дава становище за евентуално включване на нови лекарства за лечение на онкологични заболявания в позитивния лекарствен списък. 

“Липсата на  изискване за становище оставя голяма група лекарствени продукти с висока реимбурсна стойност без предварително изявено волеизявление от страна на платеца, а допълването на нормата ще гарантира възможността за своевременно участие на заплащащата институция в процеса“, посочват от Министерството на здравеопазването в мотивите към промяната.

Друга промяна е свързана с реферирането на цените на лекарствата у нас. Тя бе направена във връзка с това, че някои от държавите членки, референтни за България, и по-конкретно Румъния, не изпълняват в пълен обем задълженията си за своевременно публикуване на цените на медикаментите. Това от своя страна води до невъзможност за обективно проследяване на промените на съответните цени и спазване на законово задължение за прилагане в България на най-ниската цена на производител, открита в референтните за страната европейски държави. В тази връзка с промените в наредбата се прецизира съществуващият режим по ценообразуване на лекарствените продукти, заплащани с публични средства, като се изяснява начинът на използване на източниците, в които се търси най-ниската цена на производител в държавите, с които България се реферира.

Въвежда се и забрана за включване в позитивния списък на комбинирани лекарствени продукти, на които поне една от съставките е с режим на предписване без лекарско предписание. Това се прави, защото, когато един комбиниран лекарствен продукт съдържа активно вещество, което като самостоятелно е на режим „отпускане без лекарско предписание“, се заобикаля волята на законодателя да се реимбурсират само терапии, които са по лекарско предписание, посочват от правителствената пресслужба. 

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес