Цените на лекарствата без рецепта остават замразени още година

Цените на лекарствата без рецепта остават замразени още година

Цените на лекарствата без рецепта ще могат да се увеличават само с процента на статистически отчетената инфлация и през следващата година, предвижда проектонаредба на здравното министерство. Държавната регулация на лекарствата на свободна продажба трябваше да отпадне от началото на следващата година, но срокът ѝ се удължава с още година. Тя беше въведена като антикризисна мярка от служебното правителство на Марин Райков.

Допреди това фирмите регистрираха определена цена на лекарствата без рецепта и след това цените не подлежаха на повече държавна регулация, а се определяха от свободния пазар. В тази група попадат най-широко ползваните от хората лекарства без рецепта като различни противогрипни продукти, обезболяващи, витамини, лекарства за стомашно-чревния тракт, някои успокоителни и много други.

Според експерти от бранша мярката е безсмислена, тъй като регистрираните от фирмите цени на лекарствата са пределни и често правят отстъпки от тях, докато с регулацията са по-малко склонни на отстъпки. Освен това мярката не променя факта, че върху тези на практика замразени цени различните аптеки слагат различни надценки.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?