Цените на мобилните услуги може да паднат от 1 юли почти наполовина

Мобилните услуги на дребно трябва да поевтинеят най-много с 40% след намаляването на цените на едро, съобщи председателят на Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) Веселин Божков пред БНТ.

От 1 юли цените на едро за мобилните оператори ще паднат наполовина, а от 1 януари 2013 година – услугата става почти три пъти по-евтина.

Божков уточни, че преди няколко дни България е получила нужната нотификацията от Европейската комисия, въз основа на която КРС е взела окончателно решение за поетапното намаляване на цените на едро за българските граждани за терминиране в мобилни мрежи и във фиксирани мрежи.

Цената за свързване между мобилните мрежи ще падне на 1 юли от сегашните 13 ст. за минута на 5.5 ст. Въпреки че намалението за т. нар. терминиране е двойно, крайната цена за потребителите ще намалее по-малко. От 1 януари 2013 г. цената ще стигне 4.6 ст. за минута при средно в европейските държави от 5 ст.

Забелязва се тенденция на увеличаване на броя на жалбите срещу мобилните оператори, посочи Божков. През миналата година те са били 5000, с наложени глоби за общо 17 млн. лева, а за първите четири месеца на тази година вече са 2000.

Най-често потребителите се оплакват от спънки при желание за прехвърляне към друг оператор, неполучаване на фактури и др. Има и доста сигнали за надписани сметки, но те не са от нашата компетентност, посочи Веселин Божков.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес