Цените на недвижимите имоти в Европа растат

През 2003 г. цените на недвижимите имоти в почти всички европейски страни са се повишили, като увеличението им е било най-голямо в Испания, Великобритания, Франция и Ирландия, показват цитирани от Франс прес обявени днес резултати от проучване на Royal institution of Chartered Surveyors /Risc/.

В страните, където през миналата година е регистрирано двуцифрено увеличение на цените на недвижимите имоти, през 2004 г. повишението няма да е толкова голямо, се посочва в проучването. Авторите му обаче изключват възможността за рязко понижаване на цените на недвижимите имоти на континента.

Те смятат също, че в някои региони на Европа става въпрос за изкуствено повишаване на цените на имотите. За разлика от 80-те и 90-те години, когато заради рецесията имаше спад на цените на жилищата, умереният икономически растеж през 2003 г. се е отразил слабо на пазара на недвижими имоти, който се е възползвал предимно от изключително атрактивните лихвени равнища.

На практика, цените на недвижимите имоти са нараснали с по-бързо темпо от това на икономическия растеж и от темпото на увеличение на доходите на европейските домакинства, се посочва още в проучването. В челото, както и преди, е Великобритания, заедно с Испания, където увеличението на цените на имотите през 2003 г. е най-голямото в Европа.

През второто шестмесечие на миналата година на национално ниво цените на недвижимите имоти са се повишили с 18 процента, а само в Мадрид - с 30 на сто. В Австрия, Дания, Германия, Холандия и Швейцария цените на имотите са останали относително стабилни.

В проучването се прогнозира спад на цените във Франция през тази година заради посредствените икономически резултати и опасността от повишаване на лихвите. В някои региони на Европа има недостатъчно предлагане на имоти, което се отразява крайно негативно на професионалната мобилност и на макроикономическите резултати, както и на цялостното качество на живота на гражданите, посочват авторите на изследването. Те отбелязват и един парадокс - в доста европейски страни строителството намалява, докато цените на недвижимите имоти растат.

По БТА

Още от Бизнес

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?