Цените на нефта наваксват загубените стойности

Цените на нефта наваксват загубените стойности

Световните цени на петрола продължават да се възстановяват след трусовете в търговията в понеделник, довели до отрицателни стойности, и във вторник, когато пазарите все още бяха в паника.

Според данните от котировките в четвъртък юнските доставки на сорта Брент са се повишили с 11 на сто до 22.59 долара за барел около 18 часа, а фючърсите на американския лек петрол за същия месец поскъпнаха с над 29 процента до 11.78 долара. В хода на сделките имаше и моменти, в които американският лек петрол докосна цени от 18 долара.

Тези ръстове повлияха и останалите борсови индекси. В Ню Йорк индустриалният Дау Джоунс се повиши с 0.83%, технологичният Насдак – с 0.89 процента, а по-широкият измерител S&P 500 нарасна с 0.90% при старта на търговията.

"Големите ръстове за един ден не могат сами да решат проблемите на пазара. Но могат да бъдат част от решението", коментира Франк Капелери, изпълнителен директор на компанията "Инстинет".

В същото време Световната банка обнови прогнозата си за средната цена нефта през 2020 г. Очакванията са стойността да е 35 долара при предишни анализи за 58 долара на барел, направени през октомври 2019 г.  

Според оценките на финансовата институция през следващата година средната цена на барела ще се се повиши до 42 долара.

Междувременно Блумбърт съобщи, цитирайки свои източници, че Комисията по търговията със стокови фючърси на САЩ и британското управление по финансови регулации и надзор са започнали разследване на подозрителни сделки с петролни фючърси, при които търговците са се възползвали от предварително вътрешна информация за решението на ОПЕК+ за съкращаването на добива от 1 май.

Използването на такива  данни е забранено при борсовите сделки и се санкционира.

Споделяне

Още от Бизнес

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?