Цените на някои лекарства все пак ще се върнат с наредба на нивата им отпреди

Атанасова ще ползва гръцкия опит за поевтиняване на медикаментите

Цените на някои лекарства все пак ще се върнат с наредба на нивата им отпреди

Цените на прехвърлените от здравното министерство към НЗОК лекарства все пак ще имат таван. Това става ясно от публикувана от Министерството на здравеопазването проектонаредба, изготвена от касата, която подлежи на обществено обсъждане. С промените НЗОК ще може да договаря с фармацевтичните фирми отстъпки за всички лекарствени продукти, а не както досега – само за 100% плащаните от нея и уникални медикаменти.

В наредбата неочаквано намира място и предложение, направено от вече бившия здравен министър Стефан Константинов, което обаче срещна неодобрение и скептицизъм от страна на ГЕРБ. Предложението се отнася до лекарствата, които бяха прехвърлени от здравното министерство към НЗОК и за които стана ясно, че са поскъпнали в пъти след прехвърлянето. Предложението в наредбата гласи, че НЗОК ще плаща определена стойност, която след направените от фирмите отстъпки не може да надвишава цената, постигната при последните търгове в здравното министерство.

Пациентите ще могат да се оплакват от нежелани реакции от медикаменти

До месеци пациентите ще могат да съобщават в Изпълнителната агенция по лекарства (ИАЛ) за странични ефекти и нежелани реакции на медикаментите, предвиждат промени в европейското и българското законодателство. Досега такива сигнали можеха да подават само лекари и фармацевти след оплакване на пациенти.

При натрупване на няколко пациентски сигнала за един продукт ИАЛ ще може да изисква нови проучвания за безопасността на дадено лекарство или ограничаване на предписването му. Ще се взимат под внимание обаче само сигнали за нежелани реакции и странични ефекти, които не са описани в листовката на медикамента.

Друга промяна предвижда лекарствата, които най-често се фалшифицират, да имат специални бар-кодове. Те ще започнат да се поставят през 2015 година. Промяната ще бъде за сметка на производителите и няма да повлияе върху крайната цена на лекарствата, според специалисти. Още

Така на практика се въвежда таван на цените, които касата ще може да заплаща. Подобно предложение бе направил и Константинов. То обаче гласеше че НЗОК няма да плаща по-високи цени от тези на търговете през 2010 година. Резерви към това предложение изрази лично сегашният министър Десислава Атанасова. От ГЕРБ и опозицията определиха връщането със закон на цени на нивата отпреди две години като “абсурдно“.

Същото ограничение е заложено и в методиката, по която сега НЗОК договаря цени с фирмите за онколекарствата, които болниците купуват чрез търгове. Договореното между касата и фирмите не трябва да надвишава цените от последните търгове, проведени в здравното министерство. На тези цени след това НЗОК плаща на болниците купените от тях лекарства.

Освен това наредбата предвижда нови оригинални лекарства да бъдат включвани в позитивния лекарствен списък на 12 месеца, вместо както досега – на три. Като аргумент се посочва, че така разходите за скъпите иновативни продукти ще може да се планират при всеки нов бюджет.

Освен с промените в наредбата, здравният министър Десислава Атанасова е решена да сваля цените на лекарствата и като ползва гръцкия опит, стана ясно от изявата ѝ в четвъртък пред ТВ7. Посланикът на Гърция у нас е изпратил писмо до здравното ни министерство, с което изразява готовност гръцката страна да предостави на България софтуера си и наличната информация за цените на лекарствата.

В Гърция действа аналитично звено, което поддържа база данни с цените на лекарствата в 40 държави в света и е засякло, че фармацевтичните компании представят невярна информация за цените си в други държави, с които Гърция се реферира. След като разминаването в цените лъснало, цените били понижени. Сега се очаква Гърция да ни предостави методиката, по която работи.

Атанасова вече обяви, че иска специализирана администрация да се занимава с лекарствата, за да може да се упражнява постоянен контрол за движението на цените.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?