Цените на основните храни са се повишили чувствително през 2007

Цените на основните храни са се повишили чувствително през 2007

Ако се сравнят данните за цените на основните хранителни продукти през декември тази година и същия месец на миналата година, събрани от Държавната комисия по стоковите борси и тържищата, ще се види, че най-драстичният ценови скок за една година е при олиото и при брашното. При олиото за една година постъпването е средно със 79%, а при брашното – с 56%.

С около 30-40% са се увеличили цените на млечните продукти, яйцата и ориза през декември тази година спрямо същия месец на миналата година. С 20-25% е поскъпването при лещата и фасула. Захарта и пилето са се търгували през декември тази година с 10-13% по-скъпо спрямо същия месец на миналата година, а най-малко е увеличението на цената на кренвиршите – 2%.

Сравнителният анализ на средномесечните цени на плодовете и зеленчуците през декември 2007 и декември 2006 г. показва, че въпреки високите цени на доматите и краставиците, типични за зимния период, те са по-ниски спрямо миналата зима.

Оранжерийните домати през декември тази година се търгуват средно за 1.80 лв./кг, а през декември средната им цена е била 1.90 лв./кг. Аналогични са наблюденията на цената на оранжерийните краставици, които тази година се търгуват на цена 1.97 лв./кг, а през същия период на миналата година цената на едро е била 2.10 лв./кг.

От произведените у нас плодове и зеленчуци най-голямо поскъпване е регистрирано при зелето – 50% и картофите – 30%. Малко по-висока е цената на ябълките спрямо същия месец на миналата година – с 3%.

При цитрусовите плодове най-голямо поскъпване е регистрирано при лимоните – 75%, както и при бананите – 51%. По-малка е промяната тази година спрямо предходната при цената на портокалите и мандарините, като увеличението е съответно с 14% при портокалите и 10% при мандарините.

Темпът на покачване на цените на храните през декември отслабва при някои основни стокови групи. Така при брашното и олиото поскъпването е средно с 2% спрямо ноември. Същото е поскъпването при кренвиршите. С около 3-4% се е вдигнала цената на ориза и фасула през месеца, както и с 6% на лещата и яйцата. Леко поскъпване има при кашкавала - с 04%, а при сиренето има около 2% поевтиняване.

Заради празниците през декември цените на плодовете и зеленчуците традиционно се вдигат противно на всякаква пазарна логика. С 8% се е повишила цената на картофите. Оранжерийните домати са поскъпнали спрямо ноември с 6%, а краставиците - с 2%. С 2% по-скъпи през месеца са били и ябълките.

По-голямото предлагане на цитрусовите плодове доведе до поевтиняването им, като портокалите са се търгували с 19% по-евтино спрямо предходния месец, а цената на мандарините е с 12% по-ниска.

Споделяне

Още от Бизнес