Цените на петрола гонят 50 долара за барел

Подновеното насилие в Ирак предизвика ново повишение на цените на петрола, които доближиха 50 долара за барел.

Американският лек суров петрол достигна 48.98 долара за барел на азиатските пазари след заплахите на бунтовнически групи да атакуват петролопроводи в Ирак.

Председателят на ОПЕК - организацията на страните-износителки на петрол- заяви, че е загрижен от продължаващото поскъпване на цените на нефта.

Пурномо Юсджианторо добави, че ОПЕК ще изчака до своята редовна среща през септември преди да предприеме действия за да се опита да ги намали.

По думите му, към този момент не се наблюдава скок на инфлацията вследствие на повишените петролни цени.

Последното поскъпване на петрола бе предизвикано от новината, че милициите на радикалния шиитски водач Моктада Садр са проникнали в централата на Южната петролна компания в Ирак.

Според очевидци, офисите на централата са избухнали в пламъци.

При затварянето на търговията в Ню Йорк цените на петрола стигнаха до 48.70 долара, което е нов рекорд в 21 -годишната история на фючърсната търговия на Нюйоркската търговска борса.

Независимо от това, съпоставени с инфлацията, петролните цени остават доста под достигнатите стойности в периода на Ислямската революция в Иран през 1979 г. Тогава един барел нефт се търгуваше за 80 долара по днешни цени.

Последното повишение на цените отразява опасенията, че ожесточаването на боевете ще наруши петролните доставки от Ирак, който е на второ място по резерви на суровината след Саудитска Арабия.

В Лондон суровият Брент в четвъртък се повиши с 1.32 цента, достигайки 44.35 долара.

Повечето анализатори прогнозират, че цените ще продължат да растат поради нарасналото търсене, предизвикано от икономическия подем в САЩ и Китай.

Според някои прогнози суровият нефт скоро ще надхвърли нивото от 50 долара за барел.

Последните данни сочат, през първите седем месеца на тази година Китай е увеличил вноса на суров петрол с 40% в сравнение със същия период на миналата година.

Повишеното търсене принуди страните производителки на петрол да работят на почти пълен капацитет.

В същото време, конфликтът в Ирак и терористичните атаки в Саудитска Арабия от последните месеци разбудиха страхове, че доставките от Средния изток - най-големия износител на петрол в света - могат да бъдат нарушени.

Иракските бунтовници и ислямистките групи в Саудитска Арабия напоследък зачестиха нападенията срещу петролната инфраструктура.

Продължаващият месеци наред конфликт между руското правителство и петролния гигант Юкос, който произвежда 2% от световния нефт, също допринесе за скока на цените.

Юкос вече предупреди, че запорираните от властите сметки могат да принудят компанията да преустанови производството си.

Още от Бизнес

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: