Цените на петрола могат да потопят руската икономика

Цените на петрола могат да потопят руската икономика

Поевтиняването на петрола може би е най-голямата сред многочислените заплахи, надвиснали над руската икономика, пише "Бизнес уик" като уточнява, че от юни цените на нефта са се понижили с 23%, което отслаби рублата и отвори дупка в бюджета на страната. "Рублата се държи като нефтовалута", пише изданието. Доколкото Русия е непропорционално зависима от петрола и природния газ, падането на цените може лесно да тласне руската икономика към рецесия. "Вероятно ръстът (на руската икономика) ще остане положителен, ако барел петрол струва повече от 92-93 долара. При цени от 90 долара икономиката ще се свие с 0.4% през следващата година, а при 80 – с 1.7%", коментира Чарлз Робрътсън от "Ренесанс капитал".

Руската икономика преживява действително сложен период. Причина за това е не само украинската криза, която принуди западните страни да отрежат крупните руски предприятия от финансовите пазари, коментират и други западни издания като изтъкват, че за Русия катастрофата е – падане на цените на "черното злато".

Вицепрезидентът на "Роснефт" Михаил Леонтиев обвини Саудитска Арабия, че манипулира цените на петрола по политически причини. В същото време агенция Ройтерс съобщи, че официални лица от Саудитска Арабия са признали, че понижените цени на нефта устройват страната.

"Манипулациите" на Саудитска Арабия с цените на петрола могат да потопят руската икономика, пише "Бизнес инсайдър".

Това поевтиняване тревожи Русия, тъй като нейната икономика се нуждае от високи цени, за да се държи над водата. Икономическите показатели на Русия и без това се забавиха заради наложените санкции и пониженото вътрешно търсене.

Саудитците неофициално казват на петролния пазар: "Привиквайте към понижени цени". Тази рязка промяна в политиката вероятно е замислена, за да забави експанзията на конкурентни производители на нефт, в това число и компании, които добиват шистов нефт в САЩ, отбелязва Ройтерс.

Венецуела и някои други страни членки на ОПИК призовават да се намалят обемите на добива, за да може цените отново да прескочат 100 долара за барел.

Според източници, информирани за неотдавнашни разговори, пише Ройтрес, официални лица от Саудитска Арабия са заявили на среща с инвеститори и анализатори, че тяхната страна ще приеме цена на барел под 90 долара, а възможно и 80 долара, в течение на една-две години.

Новата позиция на Саудитска Арабия се обяснява с желанието ѝ да съхрани пазарния си дял в близките години. Според източници, саудитците залагат на това, че понижението на цените ще задържи инвестициите и ръста на добива при шистовите находища и дълбоководния шелф.

Ройтерс цитира и публични изявления на министъра на петрола на Кувейт, че съкращение на добива на страните от ОПИК ще помогне малко за поддържането на цените, доколкото в Русия и САЩ обемите на добив се увеличават. Според него цените трябва да се установят на нива 76-77 долара за барел.

Падането на световните цени на петрола, предизвикано отчасти заради бързия ръст на добива на шистов петрол в САЩ, може да удари икономиките на страни износителки като Русия и Иран по-силно, отколкото икономическите санкции на Запада", пише "Лос Анджелис таймс".

"Редица анализатори смятат, че понижението на петролните цени може да е дългосрочна тенденция, тъй като светът активно усвоява технологии, при които се използва по-малко бензин – например електромобили и по-ефективни системи за отопление", се отбелязва в статията. Друг фактор е нарастващото използване на технологиите на хидрофракнинг в много страни.

Според изданието обаче цените на петрола имат огромно значение за Русия. Понижението им с две трети в средата на 1980-те нанесе удар по СССР и съдейства за разпада му през 1991 година.

По-нататък в анализа се посочва, че икономическият натиск няма да повлияе на агресивните опити на Путин да съхрани значително руско влияние в Украйна. Това не подлежи на обсъждане. Но тази негова политика предизвиква напрежение в отношенията с руския елит и установените бизнес-кръгове – двете опори, обезпечаващи политическата поддръжка на Путин.

Руските банки се обърнаха към Путин с молба за финансиране, за да бъдат компенсирани за въздействието на западните санкции. Но тъй като постъпленията от продажба на нефт формират половината от доходите на правителството му, възможностите на Путин са ограничени.

"Путин обеща определено ниво на стабилност в олигархичната система, така че всичко случващо се сега рефлектира зле върху него", коментират експерти, цитирани от изданието.

Ще е нужно време, за да могат санкциите да постигнат пълния си ефект, то понижените цени на петрола предизвикват голямо безпокойство сега.

Русия може да ореже бюджетните разходи, ако петролните цени продължат да падат, заяви руският президент Владимир Путин на 14 октомври на среща с Комитета по правата на човека, цитиран от ИТАР-ТАСС. Путин напомни, че цените на енергоносителите и някои други от традиционните продукти, произвеждани от Русия, падат, но засега бюджетът остава балансиран. Изявлението му бе направено в отговор на искания за допълнителни разходи.

Зам.-министърът на финансите Татяна Нестеренко заяви в понеделник, че руското правителство може да изхарчи над 37 млрд. долара от Резервния фонд на страната през следващите три години, ако петролните цени продължат да спадат.

Руският министър на финансите заяви миналата седмица, че Кремъл не може да си позволи 10-годишния план за модернизация на отбраната на стойност 720 млрд долара, който бе приоритетен за Путин.

Споделяне

Още по темата

Още от Анализи и Коментари