Заради стачка на рафинерии в САЩ и забавяне на промишлеността на Китай

Цените на петрола отново поеха надолу

Цените на петрола отново поеха надолу

След като в петък цените на петрола отбелязаха лек ръст, в първия ден на седмичната търговия доставките на суровината през март поевтиняха заради започналата стачка в няколко американски рафинерии и заради свиването на производството в Китай за втори пореден месец, предаде Ройтерс.

Нефтът сорт Брент поевтиня с 1.05 долара до 51.95 долара за барел, а американският лек петрол свали цената си с 1.13 долара до 47.11 долара за бъдещи доставки през март.

В петък котировките на черното злато в Ню Йорк и Лондон скочиха на фона на очакване на пазара за бъдещ спад на американското предлагане. Американският петрол поскъпна с цели 3.71 долара до 48.24 долара за барел, което бе най-силният дневен растеж за референтен контракт от 8 март 2012 година. В Лондон сортът Брент следваше подобна траектория, закривайки с 3.46 долара нагоре до равнище 52.99 долара за барел.

В неделя обаче в САЩ започна най-голямата стачка на работещите в петролния сектор от 1980 г. В протеста участват 3800 служители от девет големи нефтопреработвателни предприятия, чието основно искане е да бъдат повишени заплатите им, предаде ТАСС в понеделник.

Решението за започване на акцията прие Обединеният профсъюз на работниците в металургическата промишленост, който представлява и интересите на работниците от над 230 американски нефтопреработвателни и химически предприятия.

Преговорите за продължаване с три години на колективния трудов договор, чийто срок на действие изтече в неделя, започнаха още на 21 януари, но досега не са приключили. В събота
профсъюзът отхвърли петия вариант за договор, предложен от компанията "Роял Дъч Шел" (Royal Dutch Shell), която представлява на преговорите и интересите на "ЕксънМобил" (Exxon Mobil) и "Шеврон" (Chevron).

"Петролните компании са твърде алчни, за да тръгнат доброволно да подобряват условията на труд на своите сътрудници. Те както и преди ценят повече печалбата, отколкото здравето и
безопасността на хората", заяви вицепрезидентът на профсъюза Том Конуей. Стачкуващите настояват за повишаване на заплатите, ограничаване на допълнителния труд и защита от конкуренцията на подизпълнителите.

Предприятията, в които започна стачката, се намират в щатите Калифорния, Тексас, Кентъки и Вашингтон и принадлежат на компаниите Лайъндел/Басел (LyondellBasell), Маратон ойл
(Marathon Oil), Шел (Shell) и Тесоро (Tesoro). Общо те държат 10 процента от преработката на петрол в САЩ. В редица предприятия вече бе намален обемът на производството.

Местни медии отбелязват, че ако скоро не бъде сключен нов трудов договор, към стачката могат да се присъединят всичките 63 нефтопреработвателни предприятия, чиито интереси са представени от профсъюза. Те осигуряват 64 процента от преработката на петрол в страната.

Според експерти стачката на работниците от петролната промишленост в САЩ може да удари сериозно цените на петрола на световните пазари. "Добиваното в САЩ черно злато чисто и просто няма да има къде да отиде", изтъква Дейвид Ленъкс, анализатор от търговската компания Фет профетс (Fat Prophets) в Сидни.

Към неволите на петрола се прибавиха и обявените данни на "Ейч Ес Би Си" (HSBC) за отслабване на производството в Китай през януари.  Индексът на мениджърите по доставките (Purchasing Managers' Index - PMI)Ес Би Си , се е повишил леко до 49.7 през миналия месец спрямо 49.6 през декември. За втори пореден месец индексът е под 50 и съответно измерва свиване в сектора.

Данните са коригирани спрямо сезонните фактори, тъй като за седмиците преди празненствата по случай Лунната нова година обикновено са характерни по-бавни обороти в промишлеността, посочва АП.

"Търсенето в промишления сектор остава слабо и ще бъдат необходими по-агресивни парични и фискални мерки на облекчаване, за да бъде предотвратено ново рязко забавяне на растежа", коментира Цюй Хунбин, главен икономист за Китай в "Ейч Ес Би Си", цитиран от ДПА и Асошиейтед прес.

Сдържаното търсене на вътрешния пазар и в чужбина е отслабило и растежа на новите поръчки, се допълва в доклада на компанията.

Частното изследване е публикувано, ден след като бяха оповестени официални данни, отчели 28-месечен минимум на промишлената активност. Индексът на мениджърите по доставките се понижи с 0.3 процентни пункта до 49.8 през януари, спадайки под 50 за първи път от октомври 2012 година, припомня ДПА.

Двата показателя сочат анемична китайска промишленост през януари, засилвайки натиска върху правителството да представи мерки за стимулиране на икономика на номер две в света,
отбелязва АП.

Споделяне

Още от Бизнес

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?